Pohjois-Suomen aluefinalistit (Alue D)

Anna Lumikivi, 31
Kulttuurin edistäjä, tutkimusavustaja ja muusikko

Kun kolttasaamelaiset revittiin juuriltaan, oli heidän kulttuurinsa vaarassa kadota. Lähes 70 vuotta myöhemmin tuli lopulta se aika ja nuoret sukupolvet, kuten Anna Lumikivi, joka ymmärsi, että omien esi-isien persoonallisuus, kieli ja kulttuuri ovat niin arvokasta, että niiden säilyttämisen eteen kannattaa nähdä vaivaa.

Anna on tärkeä hahmo koltansaamen kielen ja kulttuurin edistämisessä Suomessa. Tällä hetkellä Anna opiskelee Oulun yliopistossa koltansaamen perusopintoja, sekä työskentelee Oulun yliopistossa tutkimusavustajana yliopiston Giellagas-instituutissa Koltansaamelainen muistipankki -projektissa. Hän vie kolttaansaamen kielen ilosanomaa eteenpäin samalla vaalien Suomelle tärkeää ja äärimmäisen uhanalaista alkuperäistä kulttuuriperintöä.

Anna on erikoistunut etenkin hyvin harvinaisen ja katoavan kolttasaamelaisten kansanperinteen, leuʹdd-musiikin, elvyttämiseen. Leuʹdd-musiikkia hän esittää ympäri Suomea ja saamelaisalueita yhdessä Suõmmkar-yhtyeen kanssa, jossa hän on toinen kahdesta kolttasaamelaisesta laulajasta/leuʹddaajasta. Anna kirjoittaa myös yhdessä toisen henkilön kanssa maailman ensimmäistä koltansaamenkielistä lastenlaulukirjaa. Saamelaisten korkein poliittinen kulttuuri-itsehallintoelin Saamelaiskäräjät julkaisee kirjan ja kustantaa kirjaan liittyvät äänitykset. Lisäksi Anna järjestää ystävänsä kanssa kolttalapsille musiikkityöpajoja, joissa muun muassa siirretään perinnetietoa uusille sukupolville, jotka eivät historiasta johtuen ole sitä vanhemmilta sukupolvilta välttämättä saaneet. Anna myös juontaa Suomen ainoaa saamenkielistä TV-ohjelmaa Unna Junnáa. Lisäksi hän on dubannut Norjan NRK:n tuottaman pohjoissaamelaisen Binnabánnaš-lastenohjelman koltansaameksi. Anna on tuttu myös monista seminaareista, joissa hän on ollut puhumassa mm. kolttasaamelaisesta musiikista ja kulttuurista.

Kategoria: Kulttuuri
Ilmiantaja: Marika Kähärä-Zekki Jyndi

 

Antti Tarvainen, 39
Yrittäjä yrityksessä Promeetta Oy

Vuosina 2011–2012 Antin kiinnostus oman yrityksen perustamista kohtaan alkoi herätä. Vuonna 2013 Antti alkoi luoda ja kehittää omaa verkkokauppaansa, josta oli ehtinyt haaveilla – syntyi työvaatemyynti.fi. Päivät Antti kävi töissä ja illat hän panosti verkkokaupan perustamiseen. Kova työ kannatti: vuosien 2015–2016 aikana Antti sai työvaateyrityksensä pyörimään niin, että pystyi jättäytymään muista töistä ja keskittymään täysillä yrittämiseen.

Firman perustamisvaiheessa jättiläismäinen haaste oli saada itsensä ja firmansa tunnetuksi. Antin oli ratkottava ongelma, kuinka omasta yhden miehen yrityksestä tehdään työvaatteita myyvä luottofirma, joka tunnetaan niin Pohjois-Karjalassa kuin myöhemmin muuallakin Suomessa. Antti teki muutamassa vuodessa itsensä tunnetuksi reippaalla olemuksellaan. Hän teki paljon kylmäsoittoja sekä esitteli itsensä ja yrityksensä tuotteita suoraan kasvotusen mahdollisille asiakkaille.

Aluksi Antti painatti työvaatteisiin tilatut painatukset alihankkijalla, koska omaan tekstiilipainoon ei vielä ollut mahdollista investoida. Alihankkijoilla painatusten teettäminen oli työlästä ja tuli kalliiksi. Koska oman painon hankkimisen tiedettiin kasvattavan yrityksen tulosta, hankki Antti oman firman katon alle tekstiilipainon, jonka hän omistaa yhtiökumppaninsa kanssa. Viime vuonna Antin yrityksessä koettiin hieno hetki, hän sai palkata ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän.

Antti ei ole missään vaiheessa saanut rahallista tukea yritystoimintaansa, vaan hän on mennyt eteenpäin sinnikkyydellä, positiivisuudella ja intohimolla yrittämistä kohtaan. Hän on yrittäjä, joka on menestynyt pitkäjänteisen työnsä ansiosta. Hänellä on vahva usko omaan työhönsä ja parempaan huomiseen.  Antin suurimpia arvoja arjessa, yrittäjyydessä ja myös perhe-elämässä kuvastaa lause ”se, mitä luvataan, se pietään”.

Kategoria: Liike-elämä ja talous
Ilmiantaja: Jani Kuokkanen, Joensuun Nuorkauppakamari ry

 

Laura Peippo, 27
Liikunta-alan moniyrittäjä, bloggaaja

Laura opiskeli kokiksi, jonka jälkeen hän muutti työn perässä Norjan kautta Intiaan, Sveitsiin ja lopulta Leville. Työn viedessä mennessään Laura koki työuupumuksen 21-vuotiaana tehtyään jopa 16-tuntisia työpäiviä. Tämä pysäytti, hän oli uuden edessä.

Laura pohti uudelleen työn merkitystä ja hän päätti etsiä sellaisen työn, johon hän tuntisi paloa. Laura huomasi haluavansa yhdistää liikunnan ja ihmisten kanssa työskentelyn. Rohkeasti hän lähestyikin paikallista liikuntakeskusta ja sai mahdollisuuden kahvakuulatunnin pitoon. Neljä vuotta ensimmäisestä kahvakuulatunnista Lauralta kysyttiin kiinnostusta Liikunta ja hyvinvointikeskus Levi Wellness Clubin ostamiseen. Laura tarttui haasteeseen ja on kasvattanut yrityksen toimintaa yhdestä salista neljäksi toimipisteeksi ja tuplannut liikevaihdon joka vuosi.

Tänä päivänä Laura omistaa kolme kuntosalia ja joogastudion. Hän järjestää erilaisia hyvinvointi- ja liikuntatapahtumia. Levin Arctic Bootcamp -leirit, joissa rämmitään suossa ja juostaan tuntureiden huipuille, ovat Lauran ideoimia. Leirit ovat nykyään muotoutuneet maailman pohjoisimmaksi estejuoksukisaksi, Arctic Challengeksi, ja niihin osallistuu jopa 900 osallistujaa. Kaiken tämän lisäksi Laura bloggaa, kiertää puhumassa yrityksille motivaatiosta, intohimosta sekä omaan itseensä ja organisaatioon uskomisesta. Lisäksi hän kiertää kouluissa puhumassa nuorille intohimosta ja unelmista Lasten & Nuorten säätiön Dreamster-lähettiläänä.

Lauran elämänasenteeseen kuuluu hetkessä eläminen ja itsensä kehittäminen, eikä hän anna vastoinkäymisten lannistaa elämäniloaan. Positiivinen elämänmuutos on kaikille mahdollista.

Kategoria: Henkilökohtainen kasvu
Ilmiantaja: Sanna Mathlin, Oulun Nuorkauppakamari ry

 

Niklas Nukari, 25
Vaihtoautokaupan yrittäjä

Niklas Nukari on rohkea yrittäjä ja autokaupan uudistaja. Ensimmäisen yrityksensä hän perusti jo 16- vuotiaana.  Myöhemmin ollessaan myyntiedustajana ajokilometrejä kertyi yli 70 000 vuodessa ja autoa joutui vaihtamaan usein – tämä tuntui Niklaksesta kalliilta ja vaivalloiselta. Kun edullisempaa vaihtoehtoa autonvaihtoon ei löytynyt, kehittyi oma yritysidea ja yritys Takuullecom Oy, Auto Rahaksi! -palvelulla.

Autoalalla asiat on totuttu tekemään tietyllä tavalla. Niklaksen vahvuuksia ovat kokeilunhalu ja uskallus yrittää huolimatta siitä onko kokemusta ja osaamista ehtinyt tulla tarpeeksi. Uudistaessaan ja tehdessään asioita toisin Niklas koki monia haasteita. Lainan saaminen pankista oli hankalaa ja yllättävä kassavaje uhkasi viedä koko yrityksen yhdessä päivässä. Onneksi ratkaisu löytyi ja Niklas pääsi jatkamaan yritystoimintaansa. Ensimmäinen asiakastapaaminen pidettiin Oulussa, kuumassa peltihallissa. Tilanne oli hankala ja hikinen niin Niklakselle kuin asiakkaallekin. Tästä kehkeytyi idea tehdä asioista toisin ja toimittaa autot suoraan asiakkaalle. Ilmainen kotiintoimitus onkin yksi yrityksen keskeisimmistä kilpailuvalteista, joka erottaa Niklaksen muista autokaupoista.

Myös yhteistyökummpaneiden löytäminen oli haasteellista. Uudenlaisella toimintamallilla toimivaa yrittäjää ei aluksi otettu vakavasti. Myöskin kova kasvuvauhti aiheutti haasteita yrityksen jokaisella osa-alueella. Sopivien tekijöiden löytyminen oikeisiin tehtäviin oli hankalaa. Suurimmasta osasta haasteita Niklas kuitenkin selvisi mahdollisimman hyvällä ennakoinnilla ja asioiden priorisoinnilla.

Yrityksen kasvaessa Niklas ymmärsi, että riskien ottamisella on omat rajansa. Hän pitää tärkeänä kokonaisuuksien hahmottamista. Hän on itsevarma yrittäjä, joka omaa erittäin hyvän erottelukyvyn ja pystyy toimimaan hyvin paineen alla. Tänä päivänä Niklaksen yritys on kasvanut muutaman hengen yrityksestä jo yli 70 henkeä työllistäväksi yritykseksi ja se on yksi Suomen suurimmista vaihtoautokaupoista.

Kategoria: Liike-elämä ja talous
Ilmiantaja: Virpi Varjosalmi, Oulun Tervaporvarien Nuorkauppakamari ry

 

Sanna Rönnberg, 28
Muusikko, päihteiden vastainen työ

Sanna Rönnbergin eli Sanan haave rap-urasta alkoi vuonna 1997. Vuonna 2002 hän aloitti riimien kirjoittamisen. Vuonna 2005 syntyi ensimmäiset äänitykset ja hän saavutti vuosien 2005–2011 välillä Mikseri.net-sivuston kautta miljoonia kuunteluja. Vuonna 2012 musiikinteko väheni merkittävästi ja kuuntelijoita katosi Youtube-aikakauden myötä. Vuonna 2014 julkaistiin siihenastisen uran merkittävin yhteistyö: Itsevarma ja Kaunis, jolla vieraili Sini Ariell Bonds. Vuosien varrella alkoholin liikakäyttö kuitenkin häiritsi musiikin tekoa ja ajoittain jopa esti sen

Uransa alussa Sanna kohtasi suuria ennakkoluuloja naisräppärinä, sai tappouhkauksia, haukkuja ja huuteluja. Alkoholi kuului Sannan elämään jo nuorena ja elämään vaikutti liikkuminen huonoissa piireissä. Koulunkäynnin kanssa oli hankaluuksia ADHD-tyyppisten oireiden vuoksi. Alkoholi vei lopulta myös työn ja ihmissuhteet. Sanna kärsi masennuksesta, itsetuhoisuudesta, syömishäiriöstä ja työkyvyttömyydestä.

Vuonna 2015 Sanna myönsi itselleen alkoholin liikakäytön ja laittoi korkin kiinni. Seuraavana vuonna Sannan paras ystävä kuoli, mikä oli Sannan elämän kovin paikka. Alkoi työ päihteitä vastaan. Sanna oppi elämään ADHD:n kanssa ja käänsi huonot kokemuksensa voimavaraksi. Vuonna 2018 Sanna toimi pääkeulakuvana Oulun Poliisin kanssa yhteistyössä järjestetyssä Selvänä Kesään -tapahtumassa.

Sanna on kertonut avoimesti elämästään päihteiden kanssa ja kannustaa nuoria päihteettömään elämään. Päihteiden vastaisen työn lisäksi hän tekee työtä kiusaamista vastaan sekä on terveen naisihanteen puolestapuhuja. Vuodesta 2016 lähtien Sanna on tehnyt huikean paluun urallaan, ja menestyneimmät julkaistut kappaleet tältä ajalta ovat Haava feat. Maya Paakkari, Mikä-mikä-maa feat. Sani, Ainoo mitä pyydän ja Pelon Hetkellä feat. Aki Tykki.

Kategoria: Henkilökohtainen kasvu
Ilmiantaja: Riitta Typpö, Oulun Nuorkauppakamari ry

 

Sanna Virtanen, 38
Yrittäjä/ toimitusjohtaja yrityksessä Happia Oy

Sannan polku kasvatus- ja hyvinvointialan yrittäjyyteen alkoi lapsuuden liikuntaharrastuksista. Opetus- ja liikunta-alalla Sanna on toiminut monessa tehtävässä. Hän on opettanut kaikilla oppiasteilla ja sekä koordinoinut useita opetus- ja liikunta-alan kehittämishankkeita. Vuonna 2015 Sanna menetti työnsä. Uusi työ löytyi, mutta siirryttäessä taas määräaikaisesta työstä seuraavaan, Sannan jaksaminen alkoi olla äärirajoilla. Määräaikaisten työsuhteiden aikana Sannan mielessä oli kuitenkin kypsynyt ajatus oman yrityksen liikeideasta.

Veljensä avustuksella Sanna alkoi koota neljän hengen osakastiimiä. Tiimi saatiin kokoon ja startup-henkinen yritys Happia Oy oli syntynyt. Kokopäiväisenä Happian toimitusjohtajana Sanna aloitti vuonna 2017. Happian tuote Breikkeri lanseerattiin saman vuoden elokuussa. Breikkeri on tarinallinen verkkopalvelu, joka yhdistää digitaalisuuden, toiminnallisen oppimisen/ liikunnallisuuden sekä opetussuunnitelman laaja-alaiset taidot tarinalliseksi konseptiksi. Sanna halusi luoda pelillistävän työkalun, joka ryhmittää koulupäiviä auttaen oppilaita ja opettajia ylläpitämään vireystilaa ja jaksamista, tuo matalan kynnyksen liikunnan luokkatilaan ja yhdistää liikkeeseen vuorovaikutus-, tunne- sekä ongelmaratkaisutaitojen harjoittelemisen. Sisältöjä suunnittelemaan Sanna keräsi opetusalan osaajia tiimiinsä.

Breikkeri on lyhyessä ajassa herättänyt kiinnostusta fressillä ja innostavalla hyvinvointioppimisen- ja kasvatuksen konseptilla. Breikkeri on ruutuaikaa, joka ei vain istuta lapsia vaan aktivoi heidät toimimaan. Se on otettu Suomen oppilaitoksissa vastaan mielenkiinnolla. Sanna on matkustellut tuhansia kilometrejä ja tavannut opetusalan ihmisiä esitellessään tuotettaan. Se on otettu käyttöön myös monissa erityiskouluissa ja useat vanhempainyhdistykset ovat antaneet tuotteelle tukensa. Tulevina vuosina Breikkeri ottaa ensiaskeleitaan myös vientimarkkinoilla.

Sannan temperamentissa on kaksi eri puolta. Toisaalta hän on positiivinen innostaja ja mahdollisuuksien tekijä, ja toisaalta herkkä ja empaattinen kuuntelija, maailmanparantaja ja tunteilija. Sannan toiminta on päämäärätietoista. Breikkeri-tuotteellaan Sanna tuo täysin uutta mallia ja toimintaa kouluihin sekä päiväkoteihin vaikuttaen näin tuhansiin lapsiin ja heidän hyvinvointiinsa.

Kategoria: Liike-elämä ja talous
Ilmiantaja: Virpi Varjosalmi, Oulun Tervaporvarien Nuorkauppakamari ry

 

Sini Pyy, 26
Paraurheilija

Vuonna 2010 maaliskuussa Sini joutui auto-onnettomuuteen, jossa hän sai täydellisen selkäydinvamman, minkä seurauksena hän ei enää pystynyt kävelemään. Sini aloitti hiihdon treenauksen vuonna 2012, jolloin hän hiihti myös ensimmäisen kilpailunsa. Vuonna 2018 Sini edusti Suomea Pyeongchangin paralympialaisissa lajeinaan hiihto ja ampumahiihto. Hän saavutti kisoissa arvostetun Whang Youn Dai Achievement Award -palkinnon. Yksi tärkeä peruste palkinnon saamiseen oli hänen suuri roolinsa Suomen paralympiakomitean urheilijavaliokunnan perustamisessa ja kehittämisessä. Palkinto on myös osoitus poikkeuksellisesta omistautumisesta, asenteesta ja muiden innostamisesta.

Sini haluaa edistää paitsi tietoisuutta paraurheilusta myös tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta yleensä. Tätä hän on toteuttanut esimerkiksi kouluvierailuiden muodossa Suomessa Para School Day -kampanjan urheilijakummina ja myös Pyeongchangin olympialaisten aikana paikallisissa kouluissa. Sinin mielestä on hienoa nähdä, kuinka yhden päivän aikana ihmisten käsitys vammautuneista ja asenne paraurheilua kohtaan voi muuttua ratkaisevasti positiivisempaan suuntaa. Sinille on erityisen tärkeää naisten ja vähemmistöjen oikeudet. Jokaisen tulisi saada olla oma itsensä ja tekojen pitäisi vaikuttaa menestykseen.

Sini on urheilijavaliokunnan ainut nainen ja haluaakin tehtävässään olla edistämässä sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä paraurheilussa että suomalaisessa urheilussa ylipäätänsä. Sinin tarina on hieno esimerkki positiivisesta suhtautumisesta elämään ja haasteiden muuttamisesta omiksi vahvuuksiksi ja menestykseksi. Se on osoitus siitä, kuinka keskittymällä mahdollisuuksiin menetyksien sijaan voidaan saavuttaa unelmia. Sini korostaa itsensä ja muiden hyväksymistä sellaisena kuin he ovat ja ihmisen persoonallisuuden arvostamisen tärkeyttä.

Tällä hetkellä Sini valmistautuu elokuussa Italiassa pidettäviin parapyöräilyn MM-kisoihin. Hänen suurin tavoitteensa on voittaa paralympiamitali hiihdossa vuoden 2022 Pekingin paralympialaisissa.

Kategoria: Henkilökohtainen kasvu
Ilmiantaja: Elise Ylitalo, Kuusamon Nuorkauppakamari ry

 

Tiina Haring, 37
Yrittäjä/valokuvaajamestari yrityksessä Rouva Musta Oy

Tiina on palkittu huippuvalokuvaaja ja neljän lapsen äiti. Hän pitää ihmisten kohtaamisesta ja erilaisten tarinoiden kuvittamisesta. Hän inspiroituu mm. suomalaisesta outoudesta, menestymisestä ja luonnosta. Hän kertoo tarinoita kuvin ja näkee enemmän kuin kauneuden.

Tiina on harrastanut ammattivalokuvaamisen saralla mm. kilpailemista, arvostettujen kilpailuiden sekä arvonimien tuomarointia ja saavuttanut itsekin niistä ne merkittävimmät Suomessa sekä Euroopassa. Silti Tiina kokee, että hänen suurin saavutuksensa on olla äiti neljälle alle kouluikäiselle lapselle: ”Se tekee minusta tyypin, jonka vahvuus on läsnä olemisessa ja hetkeen tarttumisessa. Kuvissani on vauhtia, tanssia, herkkyyttä, tunnelmaa”.

Tiina on keskittynyt lapsien ja vauvojen kuvaamiseen sekä ns. Fine Art -portraitiin. Lisäksi hänen vahvuutensa ylettyvät mm. yrityksien brändien visualisoimiseen yhteistyössä mainostoimistojen kanssa. Hän opettaa ja auttaa, suunnittelee ja neuvoo, silti hänen yrityksensä ei ole koulu. Jonakin päivänä hän haaveilee saavuttavansa ihan oikean opettajan pätevyydenkin. Yrittäjyyden, valokuvaamisen, opettamisen, tuomaroinnin, koira-agilityn, neljän pienen lapsen äitiyden ja kotiarjen yhdistäminen on suuri haaste. Kaiken tämän hän on kuitenkin saavuttanut.

Tiina on alle 40-vuotiaana tällä hetkellä ainoana naisena Federation of European Professional Photographers FEP:n hallituksen jäsen ja Suomen ammattivalokuvaajat ry:n puheenjohtaja. Tiina tekee ammattivalokuvaamisen uudistus- ja kehitystyötä Euroopan tasolla. Häntä on myös pyydetty mukaan kehittämään ja luomaan uutta valokuvauksen ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon uudistusta asiantuntijaryhmässä Opetushallituksessa.

Kategoria: Kulttuuri
Ilmiantaja: Sari Mielonen, Kuopion Nuorkauppakamari ry

!! Äänestys on päättynyt 22.8.2018 klo 23:59 !!

 

Tutustu myös muiden alueiden inspiroiviin ehdokkaisiin!

Etelä-Suomi  Itä-Suomi Länsi-Suomi