Länsi-Suomen aluefinalistit (Alue C)

 

Heikki Väänänen, 38
Osakas/ toimitusjohtaja yrityksessä HappyOrNot Oy

Heikki Väänänen perusti HappyOrNot Oy:n vuonna 2009 ystävänsä Ville Levaniemen kanssa. Heikki mietti, miten asiakkaiden palautemahdollisuuksia voitaisiin parantaa ja näin yritys sai alkunsa. Yrityksen tuotteisiin törmää kaupoissa ja muissa paikoissa, joissa kassalla tai ovensuussa pyydetään nappia painamalla pika-arviota käyntikokemuksen laadusta. Varsinainen toiminta alkoi Suomessa vuonna 2010 ja kansainvälisille markkinoille päästiin jo vuonna 2011.

Tällä hetkellä HappyOrNot-palvelu on markkinoilla jo 120 maassa ja yrityksellä on yli 100 työntekijää. Toimistoja ja työntekijöitä on Suomen lisäksi myös Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa sekä Singaporessa. Yhtiöllä on tavoitteena kansainvälinen menestystarina ja kasvuvauhti onkin ollut uskomatonta. Yhtiö kasvoi vuosina 2012–2015 lähes 600 prosenttia.

HappyOrNot Oy:n tavoitteena on tehdä maailmasta tyytyväisempi paikka – hymiö kerrallaan. Heikin luoma yritys pohjautuu yksinkertaiseen innovaatioon, mutta sen on onnistuttu tuotteistamaan fiksusti. HappyOrNotin asiakkaat ovat maailmanlaajuisesti tunnettuja ja suuria yrityksiä, mikä ei ole tavallista suomalaiselle kasvuyritykselle.

Kategoria: Liike-elämä ja talous
Ilmiantaja: Maria Kankkio, Havis Amandan Nuorkauppakamari ry

 

Lennu Keinänen, 37
Osakas/toimitusjohtaja yrityksessä Flashnode Oy, enkelisijoittaja

Lennu Keinänen aloitti yritystoiminnan 15-vuotiaana. Suurin saavutus Lennun yrittäjätaipaleella on Suomen Verkkomaksut-nimisen (myöhemmin Paytrail) yrityksen perustaminen vuonna 2007 yhdessä Niko Lehtosen kanssa. Lennu toimi Paytrailin toimitusjohtajana vuoteen 2012 asti. Yritys kasvoi alansa merkittävimmäksi, ylivoimaisesti suurimmaksi verkkomaksuja välittäväksi yritykseksi. Menestystekijänä toimi yrityksen loistava yrityskulttuuri, jonka johdosta yritys menestyi Great Place to Work -kisassa usean vuoden ajan. Vuodet 2012–2017 hän toimi yrityksessä Evangelist-nimikkeellä, ja vuonna 2014 hän siirtyi luotsaamaan perustamaansa Flashnode Oy:tä, jonka toimitusjohtajana hän tällä hetkellä työskentelee.

Omien yritystensä lisäksi Lennu on toiminut enkelisijoittajana vuodesta 2010 lähtien. Tällä hetkellä hän on mukana 18 yrityksen toiminnassa ja kuuden yrityksen hallituksessa. Sijoitustoiminnan lisäksi hän toimii aktiivisena neuvonantajana sekä aktiivisena jäsenenä esimerkiksi Kasvu Open -tapahtumissa. Yritystoiminnan lisäksi Lennu on toiminut Keski-Suomen ja Jyväskylän Yrittäjien hallituksissa. Näiden lisäksi Lennu on auttanut ja auttaa kymmeniä startup- ja scaleup -yrityksiä kasvun rakentamisessa ja suunnittelussa. Lennua kuvaa sanat: sarjayrittäjät, hallitusammattilainen, sparraaja sekä kollegoiden arvostama visionääri.

Kategoria: Liike-elämä ja talous
Ilmiantaja: Miika Nykänen, Jyväskylän Nuorkauppakamari ry

 

Liisa Seppälä, 32
Yrittäjä yrityksessä Avot Design Oy, Pöyrööt-sarjakuvan kuvittaja

Sarjakuvapiirtäjä Liisa Seppälä on tehnyt Pöyrööt-sarjakuvaa vuodesta 2011 asti. Pohjanmaan murteella kirjoitettavaa sarjakuvaa julkaistaan sanomalehdissä, kuten Ilkka, Pohjalainen ja Maaseudun Tulevaisuus. Pöyrööt on valittu Ilta-Sanomien kuukauden kotimaiseksi sarjakuvaksi marraskuussa 2013. Pöyrööt-sarjakuvasta on tehty seitsemän kirjaa, joita on myyty yhteensä noin 35 000 kappaletta. Liisa on kustantanut ja myynyt kirjansa itse oman yrityksensä Avot Design Oy:n kautta ja ne ovat nousseet Kustantajien liiton ylläpitämälle bestseller-listalle useamman kerran ja menestyneet hyvin.

Vuonna 2016 julkaistu Pöyrööt – Pohojammaalta kotoosin oli Suomen neljänneksi myydyin kotimainen sarjakuvakirja. Pöyrööt-sarjakuvasta on tehty näytelmä sekä Pöyrööt-brändillä on ollut esimerkiksi oma lähiruokamenu, leipä sekä viini. Pöyrööt-sarjakuvaa käännetään parhaillaan japanin kielelle ja sarjakuva suuntaa Japanin markkinoille, joka on sarjakuvan suurmaa ja sarjakuvamarkkinat ovat siellä valtavat.

Liisa on valittu Suomen Yrittäjänaisten hallitukseen kausille 2018–2019. Hallituksessa hän työskentelee edistääkseen naisten yrittäjyyttä ja tasa-arvoa. Liisa on puhunut eri tapahtumissa ja oppilaitoksissa yrittäjyydestä sekä Pöyrööt-sarjakuvaa on hyödynnetty hyväntekeväisyydessä erilaisin tempauksin.

Kategoria: Kulttuuri
Ilmiantaja: Johanna Akkala, Seinäjoen Seudun Nuorkauppakamari ry

 

Linda Leinonen, 36
Kauhajoen kaupunginjohtaja

Linda Leinonen on nuoresta iästään huolimatta tehnyt mittavan uran kunnallispolitiikassa ja aloittanut vaikuttamisen jo hyvin nuoresta pitäen. Linda on asettanut jo aikaisessa vaiheessa kuntajohtamisen tavoitteekseen ja pyrki kohti tavoitettaan heti lukiosta valmistuttuaan. Linda on ollut Kristiinankaupungin ensimmäisessä nuorisovaltuustossa ja vain 18-vuotiaana hänet valittiin nuorena Keskustalaisena naisena Kristiinankaupungin kaupunginvaltuustoon, jossa Keskustalla oli ylipäänsä vain 4–5 paikkaa.

Linda oli vain 29-vuotias, kun hänet valittiin Isojoen kunnanjohtajaksi vuonna 2011. Tuolloin hän oli yksi Suomen nuorimmista kunnanjohtajista. Linda toimi Isojoen kunnanjohtajana vuosina 2011–2017, jonka jälkeen hänet valittiin Kauhajoen kaupunginjohtajaksi helmikuusta 2018 lähtien.

Lindaan luotetaan laajasti maakunnassa, tästä osoituksena hänet valittiin noin vuosi sitten Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntavalmistelun väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtajaksi. Linda on innostaja ja moderni kaupunginjohtaja, joka haluaa kasvattaa Kauhajoen kaupungin brändiä mm. toimimalla yhteistyössä alueen yhdistysten ja yritysten kanssa.

Kategoria: Politiikka, lainsäädäntö ja hallinto
Ilmiantaja: Eija Pakkanen, Suupohjan Nuorkauppakamari ry

 

Maria Svan, 35
Filosofian maisteri, verkkoyrittäjä

Maria Svan toimii yrittäjänä hyödyntäen luovasti aiempaa koulutustaan kulttuuri- ja hyvinvointialalla. Yritys näkyy vahvasti verkossa kahden eri brändin (MBody.info- ja Aanikurssit.fi-sivustojen) kautta. Lisäksi taiteellinen toiminta kuuluu edelleen aktiivisesti yrityksen ydintoimintaan.

MBody.info-sivusto ammentaa laulajan ja tanssiliiketerapeutin kehotietoisuutta tavallisten ihmisten arkeen kehonhuollon valmennuksen myötä. Marialle on tärkeää tuoda palveluita erityisesti pienten paikkakuntien ja kylien ihmisille. Aanikurssit.fi-sivusto on vuosi sitten perustettu Suomen ensimmäinen äänenkäytön verkkovalmennussivusto. Marian kanssa sivustoilla toimii myös Liisi Pettersson. Kantavana teemana on, että äänioikeus kuuluu kaikille ja oman karismansa voi vapauttaa, tavoitteena on tarjota tätä uniikkia näkökulmaa äänivalmennukseen myös kansainvälisesti.

Sopraano Maria on monipuolinen laulaja, jonka erityisosaamista on vahva ja kokonaisvaltainen eläytyminen. Maria on ollut mukana monissa näyttämöproduktioissa ja konsertoinut paljon niin Suomessa kuin ulkomailla. Maria on toiminut aiemmin kansalaisopiston virkaopettajana tuoden paljon toimintaa hoivalaitoksiin ja palvelukoteihin, koska kulttuuri kuuluu kaikille. Työssään Maria tekee työtä ihmisten henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin eteen.

Kategoria: Kulttuuri
Ilmiantaja: Anu Huhtala, Keurusselän Nuorkauppakamari ry

 

Markus Koskinen, 28
Yrittäjä yrityksessä ASUA Group Oy

Markus Koskisen vaihderikas tausta opintojen ja työelämän suhteen on kasvattanut entisestään intohimoja yrittäjyyteen ja elinkeinoelämään, ja ne ovat myös kirkastaneet Markuksen ammatillisia suunnitelmia sekä laajentaneet verkostoja. Markus siirtyi noin kolme vuotta sitten ASUA Remontit -perheyritykseen Jarno Hämäläisen kanssa yrittäjäksi ja osakkaaksi. Kaksikko on saanut yhdessä paljon aikaan: liikevaihto ja henkilöstömäärä ovat nelinkertaistuneet, ASUA-brändi tunnetaan laajasti jopa valtakunnallisella tasolla remontoinnin, sisäilmakorjauksen ja tutkimuksen edelläkävijänä. Heidän omaleimainen markkinointityylinsä on vienyt heidät esiintymään isoille yleisöille ja toiminut monen yrityksen inspiraation lähteenä.

Markuksesta on kasvanut matkansa aikana henkilöbrändi ja LinkedIn-maailmassa tuttu vaikuttaja. Tällä hetkellä yritystoimintansa ohella Markus on jäsenenä Tammerkosken Nuorkauppakamarissa ja järjestää toisena toimijana uutta Tampere Business Meet -tapahtumaa, jonka odotetaan kasvavan yhdeksi Tampereen suurimmista business-tapahtumista. ASUA Group:n lisäksi Markus on johdonmukaisesti kehittänyt omaa henkilöbrändiään ja antanut osaamistaan muiden käyttöön. Markuksesta on kasvanut matkansa aikana arvostettu liiketoiminnan johtaja ja viestintäalan ammattilainen.

Kategoria: Henkilökohtainen kasvu
Ilmiantaja: Piia Kurki, Tammerkosken Nuorkauppakamari ry

 

Olli Honkamäki, 36
Senior manager – Fleet Solutions yrityksessä AGCO Corporation

Olli Honkamäki työskentelee AGCO Corporationissa ”Internet of Things”- ja telemetriaratkaisujen parissa. Hän johtaa yrityksessä yhtä isoimmista maailman ruokatilanteeseen ja kulutukseen liittyvistä kehitysrooleista. Hän johtaa järjestelmäkehityksiä, joilla pyritään tehostamaan maanviljelyä, vähentämään päästöjä, nostamaan tuotettujen tuotteiden ekologisuutta ja laatua sekä muutoinkin vaikuttamaan positiivisesti maanviljelijöiden elämään. Tämän kautta vaikutukset ulottuvat maailmanlaajuisesti meihin kaikkiin kuluttajiin sekä ekosysteemimme kestävyyteen.

Jo ennen AGCO:a Olli on ollut vahvasti mukana kehittämässä ekologisia ratkaisuja jätteenkäsittelyn sekä -kierrätyksen saralla ja luonut esimerkiksi kestävän kehityksen jätteenkäsittelyn ekosysteemin Yhdysvaltojen kaatopaikkamarkkinoille. Olli pyrkii aina kehittämään itseään sekä ympäristöään kaikessa tekemisessään ja on hyvä esimerkki tavoitehakuisesta toiminnasta, ideoinnista ja toimeenpanemisesta. Tätä tukee myös Ollin itsensä viljelemä ajatusmalli: “Ei ole aina tärkeintä tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla, vaan kysyä itseltään, kuinka voin muuttaa maailmaa parempaan? Pienetkin teot isossa virrassa tuovat mukanaan suuren positiivisen vaikutuksen. Kaikessa on kyse positiivisen kehityksen luomisesta, paremmasta ympäristöstä ja kaikista tärkeimpänä kestävästä maailmasta.

Kategoria: Liike-elämä ja talous
Ilmiantaja: Tapio Honkonen, Jyväskylän Nuorkauppakamari ry

 

Pekka Laiho, 30
Diplomi-insinööri

Pekka Laiho työskentelee OptoFidelityn nimissä ja vastaa konsernin koko Aasian ja Tyynenmeren alueen optiikan ja älylaitteiden testausteknologian sekä automaation liiketoiminnasta Hong Kongista sekä Shenzhenistä käsin. Hänellä oli jo aikaisempaa kokemusta Kiinan markkinoista samassa yrityksessä, kun hän toimi Kiinan maajohtajana syksyyn 2017.

Sivutoimena Pekalla on Hong Kongissa sekä Suomessa yhtiöt, joilla hän toteuttaa erinäisiä rekrytointiin sekä myyntikonsultointiin liittyviä toimeksiantoja. Pekka toimii myös aktiivisena paikallisissa kauppakamareissa, istuu Hong Kongin Suomen kauppakamarin hallituksessa sekä on kamarin Manner-Kiina komitean puheenjohtaja. Lisäksi Manner-Kiinan puolella Pekka kuuluu Finnish Business Council Guangdongin hallitukseen ja on myös aktiivisena jäsenenä Etelä-Kiinan Euroopan Kauppakamarin listoilla ja usein puhujana sen järjestämissä tapahtumissa.

Pekka on nuoresta iästä huolimatta onnistunut luomaan uran täysin erilaisessa kulttuurissa ja toimintaympäristössä. Pekka on toiminut tehokkaana siltana vieden suomalaista teknologiaa maailman johtavaan elektroniikan valmistushubiin.

Kategoria: Liike-elämä ja talous
Ilmiantaja: Olli Heinonen, Tampereen Nuorkauppakamari ry

 

Reetta Keränen, 35
Moniyrittäjä/ osakas/ Business Designer

Reetta Keränen on aloittanut tiimiyrittäjänä alle 20-vuotiaana yrittäjyysopintojensa ohella vuonna 2003. Koulusta valmistuttuaan Reetta perusti ystäviensä kanssa viittomakielen tulkkaukseen erikoistuneen yhtiön Sivupersoonan sekä markkinointiviestintään erikoistuneen toimiston Persoonan. Vain muutaman kuukauden jälkeen Sivupersoona-yritys työllisti yli 20 tulkkia ja tällä hetkellä yritys on kasvanut kannattavasti lähes sadan työntekijän edelläkävijäksi. Reetasta tuli jo nuorena yhtiön toimitusjohtaja ja viimeiset vuoden Reetta on toiminut hallituksen puheenjohtajana ja Business Designerina digitalisaatioon liittyvissä kehitysprojekteissa.

Reetta toimii perustajaosakkaina myös Joiku of Lifessa ja Kolmannessa Persoonassa. Reetta on matkallaan kasvanut tiimiyrittäjästä johtajaksi, toimitusjohtajasta hallitustyöhön ja hallitustyöstä aktiiviseen omistajuuteen. Erityisesti hänen intohimonsa on kasvuhaluisten yhtiöiden hallitustyössä, jossa hän vahvistaa tiimiä strategisessa osaamisessa, systeemiajattelussa, palveluliiketoiminnassa ja asiakaskokemuksen suunnittelussa.

Omien yritystensä lisäksi Reetta on toiminut Future Board ry:n hallituksessa ja kehittänyt nuorten hallitusosaajien osaamista sekä näkyvyyttä Suomessa. Reetan omat yhtiöt ovat esimerkkejä merkityksellisten, parempaa yhteiskuntaa rakentavien bisnesideoiden ja kasvuyhtiöiden kehittämisestä.

Kategoria: Liike-elämä ja talous
Ilmiantaja: Markus Niemi, Tampereen Nuorkauppakamari ry

 

Timi Lehtonen, 39
VP Global Accounts yrityksessä Framery Inc

Kansainvälisyys on ollut aina ajava tekijä Timi Lehtosen uralla. Timi on ollut töissä Metso Paperillä, Metso Mineralsissa, Solteq Oyj:llä, kunnes hänelle tarjoutui mahdollisuus päästä vetämään Yhdysvaltojen alkavaa myyntiä Fremery Inc -yrityksessä. Timi aloitti ainoana henkilönä rakentamaan markkinoita USA:han, täysin tuntemattoman suomalaisen Framery-nimisen yrityksen ennennäkemättömille tuotteille.  Ja tällä hetkellä Timi työskentelee USA:han perustetussa Framery Inc:ssä. Hän toimii Yhdysvaltojen myynnin tiimivetäjänä vastuualueenaan Etelä-, Väli- ja Pohjois-Amerikka, samaan aikaan vetäen globaalien asiakkuuksien kehittämistä. Lisäksi hän toimii emoyhtiön osakkaana.

Framery-vuosinaan Timi on kasvattanut Yhdysvaltojen myynnin muutamasta kymmenestä tuhannesta kymmenien miljoonien todelliseksi menestystarinaksi. Yhdysvallat on Frameryn merkittävin yksittäinen markkina-alue, jonka Timi on käytännössä rakentanut tyhjästä solmien tiuhalla tahdilla uusia merkittäviä jälleenmyyntisopimuksia ja kehittäen strategiaa markkina-alueen valloittamiseksi. Timi on harvoja suomalaisia, jotka ovat alusta lähtien onnistuneet tekemään suomalaisella design-tuotteella myyntiä maailman johtavien toimijoiden kanssa sekä rakentamaan menestyvän myyntikonseptin haastavalla Yhdysvaltojen markkinalla.

Kategoria: Liike-elämä ja talous
Ilmiantaja: Olli Heinonen, Tampereen Nuorkauppakamari ry

 

!! Äänestys on päättynyt 22.8.2018 klo 23:59 !!

 

Tutustu myös muiden alueiden inspiroiviin ehdokkaisiin!

Etelä-Suomi Itä-Suomi Pohjois-Suomi