Etelä-Suomen finalistit 2018 (Alue A)

 

Anni Maria ”Äni” Jaatinen, 28
Kuvataiteilija

Äni Jaatinen on aina pitänyt esiintymisestä ja piirtämisestä. Opiskelujen ohella hän työskenteli tiensä ravintola-alan päästä päähän aloittaen pikaruokaravintolasta päätyen yksityishuvilan emännäksi ja VIP-tarjoilijaksi. Hänen intohimonsa visuaaliseen viestintään sai hänet lopettamaan työt ravintola-alalla ja hän rohkaistui kokeilemaan siipiään luovan alan yrittäjänä. Kuitenkin sinä samaisena päivänä, kun hän olisi perustanut toiminimensä, hänen aivonsa tulehtuivat yhtäkkisen, äärimmäisen harvinaisen ja vaarallisen viruksen takia. Unelmien tavoittelu vaihtui selviytymiskamppailuun, hallusinaatioihin ja koviin kipuihin. Kun Jaatinen sai viimein diagnoosin, oli kuolema jo lähes varma eikä hän enää kyennyt kommunikoimaan ulkopuolisen maailman kanssa. Ihme kuitenkin tapahtui ja tulehdus lähti laskemaan. Takeita normaalista elämästä ei ollut, mutta Jaatisen usko paranemiseen antoi hänelle voimia taistella. Hän opetteli uudestaan kävelemään, puhumaan, muistamaan, kuntoilemaan ja viimein piirtämään. Uusi rohkeus ja toivo sisällään jokainen päivä oli mahdollisuus, mutta matka tähän päivään on ollut pitkä ja raskas.

Jaatisen tavoitteena oli pystyä työllistämään itsensä taiteella ja luovuudella, tuoden sillä arvoa myös muille. Jaatinen on tehnyt TYKS lastensairaalan syöpäosaston seinille neljän huoneen taideteokset, jonka jälkeen hän pääsi Työ- ja Elinkeinoministeriön tukemaan Nuorten Yrittäjien Starttipajaan, josta hän sai varmuutta viimein aloittaakseen oman yrityksensä ja tuo aiemmin haaveeksi jäänyt toiminimi perustettiin 1.6.2014. Neljä vuotta myöhemmin Jaatisen osakeyhtiö Äniways Oy työllistää hänen itsensä lisäksi kolme ihmistä. Tuloista 10 % annetaan ulkoisiin, vaihteleviin hyväntekeväiskohteisiin.

Vielä viisi vuotta sitten Jaatinen ei osannut piirtää kolmiota, tunnistaa lähimpiä ystäviään tai yksinkertaisia, jokapäiväisiä esineitä. Jaatinen on kirjoittanut kokemuksistaan 48-sivuisen graafisen novellin ja taidenäyttelyn. Kirjan syntytarina on esitetty Nelosen hittisarjassa ”Tähän Aikaan Ensi Vuonna”, sekä teoksesta on tehty hyväntekeväisyyspainos, jonka tuotot annetaan sairaaloihin, erityisesti neurologisille osastoille sekä Suomessa että ulkomailla. Jaatisen intuitiiviset tapahtumakuvitukset ja graafinen fasilitointi näkyvät monen PK-yrityksen sekä monikansallisen organisaation, kuten Microsoftin, Slushin ja PwC:n, ilmeissä. Jaatinen tuo rohkeasti esille yhteiskunnallisen tabun aivosairauksista ja on rakentanut vertaistukiryhmän neurologisten ongelmien kanssa painiville.

Kategoria: Henkilökohtainen kasvu
Ilmiantaja: Freya Böök, Metropolin Nuorkauppakamari

 

Aura Salla, 34
Viestintäneuvonantaja, puoluevaltuuston puheenjohtaja

Aura Salla on Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin viestintäneuvonantaja European Political Strategy Centre EPSC:ssä. Hän siirtyi vuonna 2016, vain 32-vuotiaana, Junckerin strategiayksikön neuvonantajatiimiin. Sallan EU-ura alkoi Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimistossa vuonna 2009. Salla on koulutukseltaan Eurooppa-politiikkaan erikoistunut valtiotieteen maisteri ja hän kirjoittaa parhaillaan väitöskirjaa eurokriisistä Turun Yliopistolle.

Salla kokee työnsä intohimonaan ja elämäntapana, ja vahvasta viestintätaustasta on ollut hyötyä hänen pyrkimyksessään tehdä EU:ta instituutioineen lähestyttävämmäksi kaikille EU-kansalaisille ja erityisesti suomalaisille. Salla kirjoittaa aktiivisesti blogia, jossa hän pyrkii avaamaan kimuranttia EU-politiikkaa. Politiikka tuli Sallan elämään samoihin aikoihin kuin innostus Eurooppaan. Hänet valittiin jo yläasteella Lappeenrannan nuorisovaltuustoon, ja tänä vuonna Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajaksi. Häntä on kuvattu mm. vuoden 2017 Kauppalehden haastattelussa yhdeksi Brysselin vaikutusvaltaisimmista suomalaisista.

Salla on luennoinut Harvardissa Yhdysvalloissa sekä toiminut vierailevana tutkijana École des ponts ParisTech:ssä, joka on yksi Ranskan arvostetuimpia korkeakouluja. Salla on myös reservin kersantti.

Kategoria: Politiikka, lainsäädäntö ja hallinto
Ilmiantaja: Arto Puolimatka & Liisa Ketomäki, Turun Nuorkauppakamari

 

Henry Manni, 26
Pyörätuolikelauksen olympiamitalisti, liikuntaneuvoja, yrittäjä

Lapsena Henry oppi kävelemään täysin normaalisti, eikä merkkejä liikuntavammasta ollut. Mannin ollessa 5-vuotias hänellä todettiin suvussa esiintyvä perinnöllinen liikuntavamma, spastinen parapareesi eli HSP. Manni oli vammastaan huolimatta liikunnallinen lapsi ja mukana monessa. Hän aloitti kanoottipoolon pelaamisen ollessaan 9-vuotias ja koska lajissa ei ole vammaisten sarjaa, hän kilpaili normaalisarjassa aina 18-vuotiaaksi asti saavuttaen SM-mitaleja sekä junioreissa että aikuisten sarjassa. Ollessaan 12-vuotias hän näki Leo-Pekka Tähden voittavan paralympiakultaa ja hänen kipinänsä pyörätuolikelaukseen syttyi. Keväällä 2009 Manni sai ensimmäisen omien mittojen mukaan tehdyn kisatuolin ja hän osallistui ensimmäisiin kansainvälisiin kilpailuihin vuonna 2010.

Manni pyrkii aina miettimään, mikä on mahdollista, sen sijasta, että pohtisi mikä ei ole mahdollista. Eteenpäin tulleista haasteita huolimatta Manni on viettänyt aktiivista aikuisen nuoren miehen elämää ja tähtää kohti maailman huippua. Manni on urallaan saavuttanut olympiapronssin, kolme MM-pronssia, yhden MM-hopean, seitsemän EM-kultaa sekä yhden EM-hopean 100–800 m matkoilla. Hänellä on voimassa oleva Euroopan ennätysaika 200 m sekä voimassa olevat Suomen ennätysajat 100 m, 200 m, 400 m, 800 m. Rajoitteet ovat vain omassa päässä -mentaliteetilla hän on itse päässyt pitkälle, ja sitä asennetta haluaa jakaa myös muille. Positiivisella asenteella ja sitkeydellä Manni suuntaa kohti tulevaisuutta ja treenaa kohti vuoden 2020 Tokion paralympialaisia, jossa päätavoitteena on kultamitali.

Kategoria: Henkilökohtainen kasvu
Ilmiantaja: Mia Tsutsunen, Lohjan Nuorkauppakamari

 

Joonas Ahola, 26
Toimitusjohtaja/perustaja yrityksessä MeetingPackage.com

Joonas Ahola perusti ensimmäisen yrityksensä Digitimen jo 14-vuotiaana. 16-vuotiaana hän vaihtoi alaa ja perusti kokous- ja tapahtumapalveluita tarjoavan yrityksen. Satojen erilaisien tapahtumien ja seitsemän vuoden yritystoiminnan jälkeen hän huomasi, että tapahtumakyselyiden määrä kasvoi rajusti. Vuonna 2013 Joonas perusti teknologiayrityksen, startupin MeetingPackage.com, joka julkaisi syksyllä 2014 varauspalvelun, jonka toimintaa alettiin suunnittelemaan kansainvälisille markkinoille vuonna 2015. Syksyllä 2016 palvelu lanseerattiin Isossa-Britanniassa. Tällä hetkellä MeetingPackage.com sivusto toimii yli kymmenellä kielellä ja sen kautta on saatavilla 250 000 kokoustilaa 120 eri maassa. Ahola nousi toisena suomalaisena Forbesin listoille tänä vuonna yhtenä kolmestakymmenestä alle 30-vuotiaasta eurooppalaisesta verkkokauppavaikuttajasta. MeetingPackage.com löytyy jatkuvasti myös Startup 100 Trending -listalla.

Yritys laajenee tänä vuonna USA:n markkinoille ja tavoitteena on nousta vuonna 2020 yhdeksi alan top-3 pelaajista.  Ahola on perustanut kolme yritystä ja toiminut yrittäjänä jo 12 vuotta. 15-vuotiaana hän hyppäsi mukaan JA Alumni Finland -alumniyhdistykseen. Ahola vierailee erilaisissa yritystapahtumissa, myös kouluissa, puhujana ja suunnannäyttäjänä. Vuonna 2007 Aholan ensimmäinen yritys Digitime voitti Nuori Yrittäjyys ry:n Paras NY -yrityspalkinnon. Ahola voitti ensimmäisenä suomalaisena kansainvälisen Nuori Yrittäjyys -kilpailun pääpalkinnon ”The winner of the 2016 AmCham EU Youth Entrepreneurship Award (American Chamber of Commerce to the EU)” vuonna 2016. Vuonna 2017 hän toimi JA Europe Enterprise Challenge -kilpailun päätuomarina.

Kategoria: Liike-elämä ja talous
Ilmiantaja: Sanna Raikaa, Espoon Nuorkauppakamari

 

Mikael Rautanen, 32
Toimitusjohtaja yrityksessä Inderes Oy, osakeanalyytikko

Mikael Rautanen on suomalaista osakesijoittamisen alaa uudistaneen Inderes Oy:n toimitusjohtaja, yksi perustajista sekä arvostettu osakeanalyytikko. Hän ryhtyi yrittäjäksi 23-vuotiaana perustaessaan ystävänsä kanssa Inderes Oy:n. 16-vuotiaana ensimmäisten sijoitusten jälkeen syttynyt intohimo osakemarkkinoita kohtaan johti opintoihin Kauppakorkean rahoituksen laitoksella, jotka jäivät kesken yrittäjyyden imaistua mukaansa. Yrityksestä, jolla ei alkuun ollut strategiaa tai liiketoimintasuunnitelmaa eikä perustajilla juuri mitään liike-elämän kokemusta, on kasvanut 20 työntekijän työyhteisö ja Suomen suurin osakeanalyysitiimi. Yrityksen toiminta on rahoitettu alkuvaiheesta lähtien kokonaan omalla työllä ilman ulkopuolista rahoittajaa.

Inderes Oy:n tarina on Rautasen ura. Alkuvaiheen haasteet selätettyään Rautanen tiimeineen on rakentanut onnistuneesti ainoan pankeista riippumattoman analyysitiimin Suomeen. Inderes on uudistanut toimialan ansaintalogiikan liikeideallaan, jossa myös tavalliset osakesäästäjät ja pienet pörssiyhtiöt saavat pääsyn laadukkaisiin tieto- ja analyysipalveluihin. Inderes on digitalisoinut toimialaansa rakentamalla oman digitaalisen palvelun palvelemaan sijoittajia ja pörssiyhtiöitä. Nuoreen ikään liittyvät ennakkoluulot käännettiin onnistuneesti yrityksen vahvuudeksi ja nyt Inderes tunnetaan nuorekkaana ja ennakkoluulottomana uudistajana. Omien verkostojen puuttuminen toimialalla taklattiin rakentamalla digitaalinen yhteisö hyödyntäen sosiaalista mediaa ja omaa digipalveluaan.

Virheistä oppimisen ja henkisen kasvun myötä Rautanen on löytänyt oman johtamistyylinsä, jota ohjaavat arvot, kulttuuri ja tarkoitus (purpose). Organisaatiokaaviossa Rautanen piirtää itsensä alimmaksi kompostiksi, jonka tehtävä on kompostoida organisaatiossa alaspäin valuvat ikävät asiat. Rautanen on henkilökohtaisesti ja julkisesti Inderesin videolla todennut tavoitteekseen vaikuttaa positiivisesti miljoonan ihmisen elämään, koska tämä on hänen mukaansa ”nykyaikainen miljonäärin määritelmä”. Inderesin toiminnalla on tärkeä positiivinen yhteiskunnallinen vaikutus: yhtiö on aidosti toteuttanut missiotaan tehdä pörssistä parempi markkinapaikka sekä edistää kotimaista omistajuutta ja kansankapitalismia.

Rautanen on arvostettu teknologiasektorin analyytikko, joka on seurannut uransa aikana yli 30 pörssiyhtiötä tuottaen satoja analyysiraportteja ja -videoita. Analyytikkovertailuissa Rautanen on yksi Pohjoismaiden menestyneimpiä osakeanalyytikoita ja voittanut Pohjoismaiden parhaan analyytikon palkinnon 2016 sekä hopeaa 2014. Myös hänen tiiminsä on ollut Pohjoismaiden palkituimpia vertailussa kansainvälisiä pankkeja vastaan. Inderes on myös taloudellisesti menestynyt ja voimakkaasti kasvava yritys. Kuluvan vuoden liikevaihtoennuste on yli 3 miljoonaa euroa ja kannattavuus erinomainen. Yhtiö tavoittelee merkittävää kasvua jatkossa digitaalisten palveluiden ja kansainvälistymisen kautta. Inderes on henkilöstön omistama (85 %).

Kategoria: Liike-elämä ja talous
Ilmiantaja: Mikko Vehviläinen, Loimaan Seudun Nuorkauppakamari

 

Milla Halme, 34
Viestintäpäällikkö, Tahdon2013 ja Ompeluseura

Milla Halme toimi tasa-arvoista avioliittolakia Suomeen kansalaisaloitteella ajavan Tahdon2013-kampanjan poliittisen vaikuttamisen koordinaattorina. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on ensimmäinen Suomen eduskunnassa läpi mennyt kansalaisaloite ja uusi avioliittolaki tuli voimaan maaliskuussa 2017. Tahdon2013-kampanja ei ainoastaan muuttanut lakia, vaan myös asenteita. Kansalaiskyselyjen perusteella kansalaisaloitekampanjan alkaessa noin 50 % suomalaisista kannatti samaa sukupuolta olevien parien oikeutta avioliittoon ja helmikuussa 2014 kannatus oli noussut edelleen 65 %:in. Kannatuslukujen nousu kertoo omaa kieltään ymmärryksen kasvusta. Halmeen tehtävänä oli seurata sen matkaa läpi eduskunnan lainvalmistelukoneiston sekä sanoittaa aloitteen vaiheita kampanjan seuraajille sekä lehdistölle. Tässä Halme pääsi hyödyntämään julkisoikeuden opintojaan ja politiikan tuntemustaan. Tahdon2013-kampanja toimi vapaaehtoisvoimin ja aktiivisesti yhteensä kaksi vuotta ja Halme oli kampanjassa sen alusta loppuun.

Halmeen yhdenvertaisuustyö ei päättynyt tasa-arvoiseen avioliittolakiin, sillä Tahdon2013 -kampanjan ollessa vielä käynnissä Halme perusti ystävänsä Maria Teikarin kanssa työelämäverkosto Ompeluseuran, naisten ammatillisen verkoston Facebookiin vuonna 2014, josta se on levinnyt myös muille alustoille. Ompeluseuralla on tällä hetkellä 27 000 jäsentä ja 37 sisarryhmää”. Halmetta eteenpäin ajava voima on ajatus yhdenvertaisuudesta ja kaikkien mahdollisuudesta olla paras versio itsestään piilottelematta tai pelkäämättä mitään. Halme ei jää katselemaan ja voivottelemaan, vaan tekee konkreettisia tekoja, joista on hyötyä laajoille ihmisryhmille. Tahdon2013-kampanja ja Ompeluseura ovat olleet some-aikaan sopivia, matalalla hierarkialla toteutettuja ja toimivat verkostomaisesti.

Halmeen toiminnassa kiteytyy se, että ihmiskunnan palveleminen on elämän parasta työtä. Kestävän kehityksen näkökulmasta Halme edistää toiminnallaan erityisesti tavoitteita 5 sukupuolten tasa-arvo ja 10 eriarvoisuuden vähentäminen. Tahdon2013-kampanja sai lukuisia palkintoja, kuten:
• ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry, Vuoden viestintäteko/ The Communications Campaign of the Year (2013)
• The Global Alliance for Public Relations and Communication Management, Global Alliance Comm Prix Award 2013 – Public Affairs Award winner (2013)
• RE: Media Oy, Grand One Grand Prix & Paras sosiaalisen median kampanja” (2014)
• Grafia ry, Vuoden huiput Grand Prix & Integroidun markkinointiviestinnän kultahuippupalkinto” (2015)
• Markkinointiviestinnän toimistojen liitto, Communications Awards vaikuttajaviestintä-kategorian voitto (2015).

Kategoria: Humanitäärinen ja vapaaehtoistyö
Ilmiantaja: Susanna Issakainen, Metropolin Nuorkauppakamari

 

Petteri Timonen, 20
Tietojenkäsittelytieteen opiskelija

Petteri Timonen on 20-vuotias opiskelija, joka on palkittu tieteellisestä menestyksestä. Vuonna 2014 Timonen ja 59 muuta tieteen alalla kunnostautunutta nuorta 31 eri maasta valittiin monivaiheisen hakuprosessin päätteeksi yli 1600 hakijan joukosta osallistumaan kansainväliselle Suomessa järjestetylle Millennium Youth Camp -tiedeleirille. Yhdessä viiden muun leiriläisen kanssa Timonen kehitti prototyypin liikenteen valvontaan soveltuvasta ohjelmasta, joka tunnistaa ja seuraa nelikopterin videokuvassa nähtäviä autoja.

Vuonna 2015 Timonen voitti ensimmäisen sijan alle 21-vuotiaiden Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailussa suunnittelemalla ja toteuttamalla Veripalvelulle ohjelman, joka laskee missä, milloin ja kuinka paljon verta liikkuvien tiimien tulee vuoden aikana kerätä, jotta verentarve täytetään mahdollisimman kustannustehokkaasti. Voiton myötä Timonen pääsi edustamaan Suomea Euroopan Komission Milanossa järjestämään Young Scientist -kilpailuun ja hänet valittiin Euroopan Unionin edustajaksi Intel International Science and Engineering Fair -tapahtumaan, joka on Yhdysvalloissa järjestettävä maailman suurin nuorten tiedekilpailu. Timosen työ voitti kilpailussa toisen Grand Award -palkinnon kilpailun ohjelmistokategoriassa vuonna 2016. Rahapalkinnon lisäksi MIT:n Lincoln Laboratory nimesi Timosen mukaan pikkuplaneetta Timosen.

Timonen on ollut Suomen edustajana tietotekniikkaolympialaisissa Puolassa, Latviassa, Iso-Britanniassa ja Taiwanissa. Hän on työskennellyt mm. Googlella Sveitsissä ja opintojensa ohella Nokialla. Googlella Timonen kehitti koneoppimisen avulla olemassa olevaa tarkemman menetelmän yhdistää tietoa eri lähteistä Googlen Knowledge Graph -tietokantaan ja Nokialla hän kehitti mm. keinotekoisiin hermoverkkoihin pohjautuvaa tekoälyä. Timonen valittiin vuonna 2016 nuorimpana Tekniikan Akateemisten 120 tekniikan osaajan joukkoon ja Suomen Akatemian suosittelemana Kaleva nimitti Timosen yhdeksi Suomen seitsemästä vaikutusvaltaisimmasta teini-ikäisestä. Vaikuttajana Timonen on käynyt eduskunnassa puhumassa nuorten tiedekilpailuista ja omasta kilpailukokemuksestaan sivistysvaliokunnalle.

Kategoria: Tiede ja teknologia
Ilmiantaja: Jere Virtanen, Salon Nuorkauppakamari

 

Soile-Maria Linnemäki, 37
Yrittäjä yrityksessä Vaatepuu Oy

Soile-Maria Linnemäki on Suomessa merkittävä ympäristömyönteisen kehityksen sanansaattaja ja edelläkävijä. Linnemäki avasi Vaatelainaamo Vaatepuun Järvenpäähän vuonna 2014. Yritys on saavuttanut merkittävän roolin kestävän kehityksen edelläkävijänä Järvenpäässä ja toiminta on kasvanut Turkuun, Tampereelle ja Helsinkiin. Linnemäki siirtyi kokoaikaiseksi yrittäjäksi vuoden 2018 alusta.Vaatepuussa yhdistyvät monet globaalit megatrendit: elämyksellisyys, yhteisöllisyys ja vastuullinen kuluttaminen. Vaatepuu tuo ekologisemman kulutuksen ja laadukkaat muotivaatteet kaikkien ulottuville.

Linnemäki on myös kehittänyt idean Keski-Uudenmaan Kiertotalousbussista yhdessä Anna Evilän kanssa, hän on mukana yhteisömanagerina Sitran rahoittamassa Keravan Kartanon kiertotalouskeskuksen toiminnassa ja hän koordinoi Jalotus – Upcyckling Collective -yhteisöä. Kiertotalousbussi-projekti on mukana Valtioneuvoston kanslian ja Motiva Oy:n ylläpitämässä Kokeilunpaikka.fi:ssä ja edistää Keski-Uudenmaan alueella jakamistaloutta, ruokahävikin vähentämistä sekä kierrätystä edistäen ekologisempaa ajattelutapaa.

Linnemäki elää omien arvojensa mukaan ja hän on onnistunut tekemään ympäristötekojen tekemisestä iloista. Vaatepuussa tehokkuutta tarkastellaan tavanomaisesta poikkeavin mittarein, kuten tehokkuutena arvojen muuttamisessa. Linnemäki oivalsi, että lainaamoita tulee olla riittävän monta, jotta kiertotalous eri toimipisteiden välillä toimii. Kotimaisten laatumerkkien rinnalle on jo mietitty lähituotantoa naapurimaista; laatubrändejä, jotka eivät edusta pikamuotia. Myös kansainvälistyminen on jossain horisontissa. Linnemäen filosofiaan kuuluu, että elämästä voi nauttia, vaikka tekee hyvää eivätkä ympäristöystävälliset teot saa olla aina kalliita. Linnemäki on palkittu mm. Järvenpään Yrittäjien Vuoden Edelläkävijä -palkinnolla vuonna 2016, Järvenpään kaupungin Vuoden Järkevä -palkinnolla vuonna 2017 ja Järvenpään Seudun Nuorkauppakamarin ”100 hyvää tekoa Järvenpäässä” -huomionosoituksella vuonna 2018.

Kategoria: Ympäristö ja eettinen johtaminen
Ilmiantaja: Marja Falenius, Keski-Uudenmaan Nuorkauppakamari

 

Teemu Suna, 36
Perustaja, toimitusjohtaja yrityksessä Nightingale Health Oy

Teemu Suna on suomalaisen Nightingale Health -yrityksen toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja sekä yksi perustajista. Yritys kuuluu Suomen lupaavimpiin startupeihin ja yrityksen kehittämä uudenlainen verikoeteknologia voi mullistaa koko maailman. Nightingale kehittää ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ratkaisuja kroonisten sairauksien seulontaan, diagnostiikkaan sekä hoidon vaikuttavuuden seuraamiseen. Yrityksen tavoitteena on ratkaista maailman suurin terveydenhuollon haaste, sydän-ja verisuonisairaudet ja diabetes, jotka aiheuttavat vuosittain yli 1200 miljardin euron kustannukset maailmanlaajuisesti.

Sunan tausta on vahvasti IT-alalta, jossa hän työskenteli 15 vuoden ajan ennen Nightingalea. 90-luvun lopun IT-buumin vallitessa hän päätyi koulun ohella töihin isoon amerikkalaiseen yhtiöön. Se oli 16-vuotiaalle haastava ympäristö työskennellä. Suna valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 2004 ja oli viimeisen opiskeluvuoden aikana aloittanut myös ns. yrityspelit eli pienyritystoiminnan. 21-vuotiaana Suna toimi kolmen yrityksen toimitusjohtajana. Seuraavaksi Suna aloitti tekemään väitöskirjaa laskennallisen lääketieteen alalta, jolloin hän tutustui tutkijoihin, jotka olivat perustamassa Nightingale Health -yritystä. Yliopisto jäi taakse ja Suna siirtyi Fujitsulle ohjelmistokehittäjäksi ja eteni nopeasti yrityksessä teknologiajohtajaksi alle 30-vuoden ikäisenä. Vuonna 2014 helmikuussa Sunaa pyydettiin kokopäiväiseksi toimitusjohtajaksi Nightingale Healthiin, jonka hän oli perustanut yhdessä verikoeteknologian kehittäneiden tutkijoiden kanssa. Suna oli ensimmäiset lähes kaksi vuotta yrityksen ainoa kokoaikainen työntekijä ja toimitusjohtaja, ja jo alusta asti hänellä on ollut vahva tahtotila tehdä Nightingalesta kansainvälinen menestystarina. Vuoden 2014 syksyllä Suna hankki rahoituksen yrityksen ensimmäiselle laboratoriolle ja vuoden 2015 kesällä tehtyään Tekes-hakemuksen sai ison tuotekehityshankkeen Tekesin kanssa. Se mahdollisti työntekijöiden palkkauksen ja 2015–2016 vuoden vaihteessa Nightingaleen saapui ensimmäiset työntekijät. Nyt viimeisen 2,5 vuoden aikana yritykseen on palkattu 60 ihmistä. Kasvu on ollut kovaa ja seuraavan kahden vuoden aikana Suna aikoo palkata yli 60 työntekijää lisää.

Nightingale Health yrityksenä muuttaa terveydenhuollon rakenteita, mutta myös Teemun tapa johtaa yritystä rikkoo totuttuja johtamisen rakenteita. Sunaa ja hänen asennettaan kuvaa loistavasti hänen käyttämänsä slogan: Go Big or Go Home! Nightingalen veritesti on käytössä maailman huippututkijoilla kroonisten sairauksien ymmärtämiseksi paremmin. Teknologian avulla on julkaistu jo yli 150 kansainvälistä lääketieteellistä lehtiartikkelia. Yritys on saavuttanut seuraavia merkkipaaluja: Nightingalen veritestausteknologia on käytössä Oxfordin yliopistossa (2017), Nightingale voitti kansainvälisen MIT:n järjestämän keksintökilpailun (2017), Nightingale saavutti CE-merkin teknologialleen, jonka myötä teknologiaa voidaan hyödyntää terveydenhuollossa ympäri Eurooppaa (2017), Nightingale, Fazer ja Nokia käynnistivät hankkeen, jossa tutkittiin uusia työkaluja yksilöllisen terveyden parantamiseen (2017), Nightingale valittiin yhdeksi Euroopan johtavista bioteknologiayrityksistä (2017), Suomen Vuoden Terveysinnovaatio (2018), Strateginen yhteistyön amerikkalaisen PerkinElmerin kanssa (2018) ja Nightingale julkisti analysoivansa kaikki näytteet Suomen Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen ylläpitämästä biopankista kansansairauksien ymmärtämiseksi paremmin (2018).

Kategoria: Lääketiede
Ilmiantaja: Merja Nurmilehto, Havis Amandan Nuorkauppakamari

 

Viivi Huuska, 29
Valokuvaaja, ohjaaja

Viivi Huuska on ohjaaja ja valokuvaaja, joka nousi vuoden 2016 aikana suomalaisen musiikkibisneksen supertekijäksi. Huuska muutti jo 16-vuotiaana pääkaupunkiin isoveljensä Cristal Snown luo ja kulki mukana tämän Drag queen -työkeikoilla. Näillä keikoilla ja noina vuosina Huuska ymmärsi, että elämässä tärkeää on ihmisyys ja toisten ihmisten näkeminen ja hyväksyminen. Valmistuttuaan valokuvaajaksi vuonna 2014 Huuska päätyi kuvaamaan Sini Sabotagea. Kuvien vähäpukeisuus herätti ensimmäisen ison keskustelun mediassa Huuskan työstä ja tämän työn kautta Huuska päätyi musiikkimaailmaan ja kuvaamaan artisteja.

Vuonna 2015 Universal Studio tilasi Huuskalta ensimmäisen ison musiikkivideon, ja vuonna 2016 Huuskaa pyydettiin ohjaamaan Cheekin ”Me ollaan ne Part 2” -musiikkivideo. Vaikka video onnistui täydellisesti ja sen tekeminen lisäsi Huuskan itseluottamusta omaan tekemiseen ja omiin valintoihin, media riepotteli videota rajusti. Huuska sanookin, että kyseinen video on hänen teoksistaan haastavin juuri kontekstin ja luettavuuden kannalta, mutta hän tajusi nopeasti tienneensä täysin, miksi teki videosta juuri sellaisen, vaikuttavan ja ajatuksia herättävän. Vuoden 2016 lopussa ilmestyi Huuskan 14. musiikkivideo, Pete Parkkosen ”Kohta sataa”, joka herätti mediassa ja koko Suomen kansassa manian. Sukupuolinormien rikkominen musiikkivideoissa oli todella iso juttu. Videota katsottiin mm. aamunavauksissa ja feministinaiset heijastivat videon kahdeksaksi tunniksi uutena vuotena kerrostalon seinään Helsingin Kalliossa. Tuo video muutti Huuskan uran, hänen koko aiempaa tuotantoaan alettiin sen kautta ymmärtämään paremmin. Keväällä 2017 Huuskalta tilattiin Kalevala Korun seuraava brändimainos.

Huuskan CV:stä löytyy esimerkiksi 16 musiikkivideota, joita on katsottu Youtubessa yhteensä yli 20 miljoonaa kertaa ja Kalevala Korun Kesyttämätöntä kauneutta -brändifilmi, joka on kerännyt suurta suosiota mediassa ja yli 700 000 katselukertaa. Huuska haluaa työllään vaikuttaa suvaitsevaisuuskäsityksiin, naisen asemaan ja kehoaktivismiin. Hän tekee sen nuorena naisena röyhkeästi mutta samaan aikaan äärettömän herkästi. Ideansa Huuska ammentaa tabuista ja hän haluaa näyttää ihmisille jotain, mitä he eivät välttämättä ole tottuneet näkemään. Huuska tähtää tekemisellään vaikuttamiseen, maailman ja sen asenteiden muuttamiseen.

Eteneminen uralla ja menestys eivät ole tulleet ilmaiseksi. Muiden vähättelyn ja median riepotuksenkin ohella haastavinta on ollut mennä pelkoa päin ja uskoa omaan tekemiseen. Huuska päätti, että nyt mennään ja kovaa: hän päättää tehdä kaikkensa, että saa naiset voimaan hyvin, tuntemaan voimansa, arvonsa ja rakastamaan itseään. Tämä on hänen kutsumuksensa, keinonsa elää ja hengittää. Huuska on myös äskettäin kiinnitetty ohjaajaksi ruotsalais-amerikkalaiseen elokuvatuotantoyhtiöön Diktatoriin, joka edustaa häntä Amerikassa, Ruotsissa ja Saksassa. Valokuvaajana Huuska on ottanut valokuvia esimerkiksi Paula Vesalasta, Sannista, Paperi T:stä, Sini Sabotagesta, Michael Monroesta ja Almasta.

Huuskaa on huomioitu mm. seuraavilla palkinnoilla:

  • Oulun Musiikkivideofestivaalit 2016, Yleisön Suosikki (Cristal Snow – Love is Blind)
  • Oulun Musiikkivideofestivaalit 2017, Paras Leikkaus (Pete Parkkonen – Kohta Sataa)
  • Aikakausilehtikilpailu Edit 2018, Vuoden Henkilökuva (Alma)
  • Vuoden Huiput 2018, Hopeahuippu kategoriassa Kampanjat (Kalevala Jewerly – Kesyttämätöntä kauneutta)
  • Vuoden Huiput 2018, Kultahuippu kategoriassa Liikkuva kuva (Kalevala Jewerly – Kesyttämätöntä kauneutta).

Kategoria: Kulttuuri
Ilmiantaja: Leena Luoma, Kankaanpään Nuorkauppakamari

!! Äänestys on päättynyt 22.8.2018 klo 23:59 !!

 

Tutustu myös muiden alueiden inspiroiviin ehdokkaisiin!

Itä-Suomi Länsi-Suomi Pohjois-Suomi