Kilpailun loppuhuipennus on lähellä! 14.10.2017 Logomolla selviää ketkä kolme palkitaan Vuoden Nuoriksi Menestyjiksi kahdentoista finalistin joukosta. Jokaiselta Etelä-, Länsi-, Itä- ja Pohjois-Suomen aluekilpailusta on edennyt kolme yleisöäänestyksen voittajaa kansalliseen kilpailuun.

 

Etelä – Suomen aluekilpailun voittajat

 

Hussein al-TaeeHussein al-Taee (34). Projektipäällikkö

Al-Taee on suomalais-irakilainen rauhanneuvottelija, joka työskentelee konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-ohjelman johtajana. Hän syntyi keskelle sotaa ja vietti vuosia Saudi-Arabiassa pakolaisleirillä vaikeissa olosuhteissa, kunnes päätyi Suomeen pakolaisena 90-luvulla. Nykyisessä roolissaan al-Taee etsii ratkaisuja rauhan edistämiseksi Lähi-idän vaikutusvaltaisemmissa neuvottelupöydissä. Hän on noussut arvostetuksi asiantuntijaksi Lähi-Idän kysymyksiä koskevissa asioissa, kuten ääriajattelussa ja pakolaisuudessa. Kategoria: Maailmanrauhan edistäminen. Ilmiantaja: Ella Marttila, Porin nuorkauppakamari

 

marjutrahkonenMarjut Rahkola (39). Itseoppinut vaatesuunnittelija, kätilö

Rahkola on pystynyt arjen haasteista huolimatta luomaan lastenvaatefirmasta nopeasti kasvavan, maailmanlaajuiseen menestykseen tähtäävän design-talon, VIMMAn. Kova työ, vahva visio ja alalla innovatiiviset toimintamallit ovat siivittäneet VIMMAn miljoonien eurojen liikevaihtoon. Rahkolan tarina on esimerkki huikeasta naisyrittäjyydestä ja siitä, miten työn ja perheen voi yhdistää onnistuneesti. VIMMAssa perhearvot ja sisukkuus ovat kohdanneet vahvan kauneuden hakemisen janon. Kategoria: liike-elämä ja talous. Ilmiantaja: Ellimaija Ahonen, Pirkanmaan nuorkauppakamari

 

arikoponen

Ari Koponen (35). Hyväntekijä

Koponen päätti, että yksittäisen ihmisen on voitava tehdä yhteiskunnassa hyvää niin, että vaikutuksen näkee konkreettisesti. Näin syntyi Brother Christmas: hyväntekijä, joka pienellä panoksella saa aikaan suuren hyödyn avuntarvitsijoille, kuten veteraaneille, vanhuksille, vähäosaisille lapsiperheille, maahanmuuttajille ja kodittomille. Vuoden 2016 aikana Brother Christmas auttoi yli 3500 ihmistä, ja toteutti yli 100 unelmaa. Hänen toimintansa on saanut palkintoja ja tunnustusta aina Tasavallan Presidentiltä asti. Kategoria: humanitaarinen ja vapaaehtoistoimintaa. Ilmiantaja: Maria Kankkio, Havis Amandan nuorkauppakamari

 

 

Itä – Suomen aluekilpailun voittajat

 

5 matti-suur-hamari-hires 10x15, kuvaaja Julius KonttinenMatti Suur-Hamari (31). Lumilautailija

Suur-Hamari joutui vuonna 2009 vakavaan moottoripyöräonnettomuuteen, jonka seurauksena hänen vasen jalkansa amputoitiin polvesta alaspäin. Matti löysi sattumalta internetistä videon, jossa saman vamman omaava ihminen skeittasi ja laski lumilaudalla. Videon näkeminen inspiroi Suur-Hamaria todella ja paljon ja hän päätti, että onnettomuudesta seurannut vamma ei olisi este mihinkään. Hän alkoi kilpailla maailmancupissa kaudella 2013-14. Vuonna 2015 hän voitti paracrossin MM-kultaa ja uusi mestaruuden vuonna 2017. Välissä hän ehti voittaa mm. X-Games –kultaa ja maailmancupin. Kategoria: henkilökohtainen kasvu. Ilmiantaja: Elina Metsi, Imatran Nuorkauppakamari

 

2Sipe Santapukki (39). Toimitusjohtaja, muusikko

Apulanta-yhtye, Sipe Santapukin elämäntyö, perustettiin 1991. Yhtye ei saanut levytyssopimusta, joten sen jäsenet päättivät tuottaa levynsä itse. Yhtye saavutti suuren suosion omin avuin, eikä se tehnyt levytyssopimusta kansainvälisille yhtiöille lukuisista pyynnöistä huolimatta. Sipe sai ensimmäisen kultalevyn 16-vuotiaana ja toistaiseksi jalometallilevyjä on kertynyt kaikkiaan 55 kappaletta, mikä lienee Suomen ennätys.

Sipe on keskittynyt myös vanhoihin arvorakennuksiin ja niiden kunnostamiseen. Hän sekä Apulanta Oy ovat pelastaneet lukuisia suojelukohteita ja antaneet niille uuden elämän. Kategoria: kulttuuri. Ilmiantaja: Sonja Karlsson, Heinola Nuorkauppakamari

 

3 Jesse Haaja kuva kopioJesse Haaja (34) Art Director

Nuorena Jesse haaveili sarjakuvapiirtäjän ammatista. Häneltä ilmestyikin kaksi sarjakuvakirjaa, joissa seikkaili hahmo nimeltä Rendel. Nyt vuosia myöhemmin Haaja on saavuttanut unelmat, mistä aikoinaan piirteli ja haaveili, niin mainostalo Haaja & Arwo Design Oy:n sekä Rendelin. Tänä syksynä Rendel saa ansaitsemansa pääsyn valkokankaalle ja kansainväliseen levitykseen. Samaan aikaan julkaistaan myös Rendel-kirja. Jesse on täydellinen esimerkki siitä, että määrätietoisella tekemisellä voi saavuttaa hurjemmatkin haaveet, ja ettei suuristakaan vastoinkäymisistä kannata lannistuta. Kategoria: kulttuuri. Ilmiantaja: Hanna Airas, Mikkelin Nuorkauppakamari

 

Länsi – Suomen aluekilpailun voittajat

 

500 Nordics Demo Day. Image ©Dan Taylor/MediaPunk.io.For bookings contact - dan@heisenbergmedia.com or +447821755904

Maria Ritola (34). Yrittäjä, tutkija

Ritolaa on ajanut urallaan eteenpäin uteliaisuus ja palo ratkaista aikamme vaikeimpia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten sairauksien parantaminen ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen. Hän kehitti kumppaniensa avulla tekoäly Iris.AI:n, jonka tarkoituksena on vauhdittaa tieteellisiä läpimurtoja. Ritola vaikuttaa omalla esimerkillään voimakkaasti sekä kansallisesti että kansainvälisesti tekoälyyn liittyviin asenteisiin. Hän haluaa poistaa ennakkoluuloja ja auttaa näkemään uusia mahdollisuuksia. Ritolan viitoittamalla tiellä Suomi voi olla tekoälyssä maailman ykkönen. Kilpailukategoria: Tiede ja teknologia. Ilmiantaja: Tiina Laurila, Helsingin Nuorkauppakamari

 

 

5 Late ZlatanLate Zlatan Hadzalic (38). Yrittäjä

Late on mobilisoija, joka saa omalla esimerkillään muut mukaan tekemään positiivista vaikutusta ympäröivään yhteiskuntaan ja hyviä tekoja tuntemattomille ihmisille. Elämänsä aikana Late on auttanut satoja perheitä. Ammatiltaan hän on parturi-kampaaja ja hän on tarjonnut satoja ilmaisia hiustenleikkauksia kampaamossaan ja tehnyt satoja ilmaisia leikkauksia eri projekteissa – vain ja ainoastaan jakaakseen ammattitaidon tuoma hyvää muille. Kun Latella ei ole sakset kädessä, hän auttaa muilla tavoin, esimerkiksi etsimällä uutta tavaraa poistolavoilta kotimatkallaan päivittäin. Mikäli joku tarjoutuu maksamaan avusta jotain, Late etsii aina sopivan lahjoituskohteen ja lahjoittaa rahat hyväntekeväisyyteen.

Late saapui Suomeen pakolaisena Jugoslaviasta olleessaan 17-vuotias. Haasteena oli silloin integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan teini-iässä ja oppia kieli ja kulttuuri. Niistäkin haasteita Late selvisi voittajana ja elää nyt tavallista lapsiperheen arkea elämän perusasioiden ollessa enemmän kuin hyvin. Kaikki Laten teot kertovat suuresta sydämen sivistyksestä, jota vain harvoilla ihmisillä on. Kilpailukategoria: humanitaarinen ja vapaaehtoistyö. Ilmiantaja: Ellimaija Ahonen, Pirkanmaan Nuorkauppakamari

 

2 EmiliaLahti2Emilia Lahti (35). Tohtorikoulutettava, Sisu-tutkija

Emilia tutkii sisun käsitettä avaten sen uudella ja positiivisella tavalla osaksi vallitsevaa keskustelua ihmisten voimavaroista. Lahden työ on näkynyt kansainvälisissä huippulehdissä luoden positiivista näkyvyyttä Suomelle. Hänen tuleva kampanjansa, Sisu not Silence, tulee entisestään nostamaan sisun käsitteen rakentavaa roolia yhteiskunnan muutoksen työkaluna. Lähisuhdeväkivaltaa vastustava sekä myötätuntoisempaa tulevaisuutta ajava projekti on saavuttanut miljoonia ihmisiä. Sen tavoitteena on rohkaista kertomaan perheessä koetusta satuttamisesta. Kilpailukategoria: Humanitaarinen ja vapaaehtoistyö. Ilmiantaja: Saija Salento, Keski-Uudenmaan Nuorkauppakamari

 

Pohjois – Suomen aluekilpailun voittajat

4 Mika HujanenMika Hujanen, 29, autonkuljettaja.

Mika on mm. järjestänyt monipuolisesti tapahtumia sekä kerännyt marjoja, joiden myyntituloilla on ostanut urheiluvälineitä vähävaraisille lapsille. Salibandy on lähellä miehen sydäntä ja hän ohjaakin lajia useiden kuntien lapsille ja nuorille. Mika on vapaaehtoisella toiminnallaan edesauttanut monien lapsien mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa ja palkinnoksi hänelle riittää hymy lapsen huulilta. Mikan Ylä-Savossa ja omalla Sukevan kylällään järjestämät tapahtumat virkistävät pienten kuntien elinympäristöä. Tämän vaatimattoman Sukevan sulttaanin hyvät teot on myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö huomioinut kutsulla linnan juhliin. Kategoria: humanitaarinen ja vapaaehtoistoiminta. Ilmiantaja: Riku Happonen, Kouvolan Nuorkauppakamari.

 

Enni_VNMEnni Rukajärvi 27, lumilautailija

Ujosta kuusamolaistytöstä on kasvanut kansainvälisesti menestynyt ammattilaisurheilija, joka on saavuttanut mm. mitalisijan niin olympialaisissa kuin maailmanmestaruuskilpailuissa. Hän on Suomen menestynein naislumilautailija. Ennillä on oma vahva arvomaailmansa jonka mukaan hän toimii. Tästä kertoo myös valinta Suomen Urheilugaalassa vuoden esikuvaksi. Hän on tukenut suomalaista lumilautailun kehitystä, ja luonto on lähellä hänen sydäntään. Enni on mukana mm. kansainvälisessä Protect Our Winters-hankkeessa, jonka tavoitteena on tuoda esille ilmastonmuutosta, saada ihmiset toimimaan sen estämiseksi. Tämä on vaikuttanut myös Ennin valintoihin sponsorien suhteen. Kategoria: henkilökohtainen kasvu. Ilmiantaja: Tiia Mustonen, Kuusamon Nuorkauppakamari

 

tytti määttäTytti Määttä 36, kunnanjohtaja.

Vain 23-vuotiaana ensikertalaisena Tytti pääsi kunnallisvaaleissa Turussa läpi, vieläpä melkein nollabudjetilla. Samaan aikaan hän on vaikuttanut useassa eri järjestössä aktiivisesti maaseudun ja lähiruuan puolesta. Hän on päässyt myös harvoina suomalaisina vaikuttamaan Nuorten Pohjoismaiden Neuvostossa opiskeluaikanaan, perustanut keskustanuorten paikallisjärjestön ja toiminut opiskeluaikana ylioppilaskunnan hallituksessa. Tytti valittiin syntymäkuntansa Vaalan kunnanjohtajaksi hänen ollessaan alle 30-vuotias. Hän onnistui nostamaan taloudellisessa vaikeuksissa olleen Vaalan kunnan takaisin jaloilleen, ja onnistunut brändäämään kunnan yhdessä organisaation ja kuntalaisten kanssa. Kategoria: politiikka, lainsäädäntö ja hallinto. Ilmiantaja: Maria Sippala, Oulun Tervaporvarien Nuorkauppakamari