Pohjois – Suomen aluekilpailun finalistit

2 SaaraAalto_9159_kuva_VillePaulPaasimaaSaara Aalto, 30, artisti & muusikko

Kuka olisi uskonut, että suomalainen valloittaa brittien X-Factor finaalilavan? Saara Aalto aiheutti vuonna 2016 suuren ilmiön Suomessa ja maailmalla, kun hän niitti huikeaa menestystä yhdessä maailman suurimmista laulukisoista. Tie X-Factor lavalle on kuitenkin vaatinut pitkäjänteistä ja sitkeää työtä musiikin parissa. Kansainvälistä uraa luova monipuolinen supertähti on ponnistanut parrasvaloihin pohjoisesta Oulunsalosta osoittaen, että tekemällä asiat omalla tavalla, menestyy parhaiten.

Saara tiesi jo pienenä tähtäävänsä musiikkiuralle ja harjoitustunteja on kertynyt tuhansia ja tuhansia. Saara on osoittanut urallaan epätavallista sinnikkyyttä, työmoraalia, päättäväisyyttä. Samalla hän on näyttänyt hyväsydämisyytensä ja ehdottoman positiivisuutensa julkisuudessa. Periksiantamattomuudellaan ja tinkimättömyydellään Saara opettaa meitä suomalaisia uskomaan itseemme ja omiin unelmiimme.

Kategoria: kulttuuri

Ilmiantaja: Elena Oikarinen, Oulun Nuorkauppakamari 

 

4 Mika HujanenMika Hujanen, 29, autonkuljettaja.

Mika on täydellinen esimerkki siitä, miten pyyteettömällä toiminnalla on mahdollista saada paljon hyvää aikaan. Mika on mm. järjestänyt monipuolisesti tapahtumia sekä kerännyt marjoja, joiden myyntituloilla on ostanut urheiluvälineitä vähävaraisille lapsille. Salibandy on lähellä miehen sydäntä ja hän ohjaakin lajia useiden kuntien lapsille ja nuorille.

Välittämättä joidenkin tahojen epäuskosta vilpittömään hyvän tekemiseen, Mika on vapaaehtoisella toiminnallaan edesauttanut monien lapsien mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa ja palkinnoksi hänelle riittää hymy lapsen huulilta. Mikan Ylä-Savossa ja omalla Sukevan kylällään järjestämät tapahtumat virkistävät pienten kuntien elinympäristöä.

Tämän vaatimattoman Sukevan sulttaanin hyvät teot on myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö huomioinut kutsulla linnan juhliin.

Kategoria: humanitaarinen ja vapaaehtoistoiminta. 

Ilmiantaja: Riku Happonen, Kouvolan Nuorkauppakamari.

 

NIKLAS NUKARINiklas Nukari 24, yrittäjä

Nuoresta iästään huolimatta Niklas on onnistunut luomaan kasvavan ja menestyvän yrityksen kilpaillulla henkilöautojen vähittäiskaupan alalla. 2014 perustettu Autolle.com / Takuullecom Oy saavutti 25 miljoonan euron liikevaihdon 2016 ja työllisti 60 työntekijää. Vain kolmessa vuodessa Nukari on kasvattanut yrityksen käytännöllisesti katsoen nollasta yhdeksi suuremmista vaihtoautokaupoista.

Niklas kulkee omaa innovatiivista polkuaan. Hän on määrätietoinen, rohkea eikä pelkää haasteita. Hän kehittää liiketoimintaa hyvä palvelu edellä, luovasti ja asiakaslähtöisesti. Henkilökunta on Nukarin perustaman liiketoiminnan ytimessä, heillä on tavoitteenaan olla myös ykkönen työnantajana.

Niklas Nukari sai 2017 Vuoden Nuori Yrittäjä-palkinnon, ja Autollecom valittiin Vuoden 2016 oululainen Start Up-yritykseksi. Hän on inspiroiva esimerkki uuden sukupolven yrittäjistä, jotka eivät kangistu vanhoihin kaavoihin.

Kategoria: liike-elämä ja talous

Ilmiantaja: Arne Nystedt, Tammerkosken Nuorkauppakamari

 

1 tiia_koskinenTiia Koskinen 22, opiskelija. 

Tiia toimii Joensuu Entrepreuneurship Society ry:n puheenjohtajana. Yhdistyksellä on merkittävä rooli Joensuun alueen yrittäjyysmyönteisen asenteen viestinviejänä sekä Pohjois-Karjalan alueen opiskelijayrittäjyyden edistäjänä. Tiia on luonut hyvät yhteistyöverkostot myös muiden yrittäjyysjärjestöjen kanssa Suomen laajuisesti ja nuorten yrittäjien kanssa Pohjois-Karjalan alueella. Tiian luotsaamana tiimi koottiin opiskelijoista, jotka yhteistyössä sidosryhmien kanssa järjestivät korkeakouluopiskelijoille suunnatun Yrittäjyysviikko –tapahtuman Joensuussa. Yrittäjyysviikko järjestetään toista kertaa syksyllä 2017. Tapahtumien tavoitteena on madaltaa korkeakouluopiskelijoiden kynnystä yrittäjyyteen ja tarjota konkreettista neuvontaa yrittäjyyttä suunnitteleville opiskelijoille. Nuoresta iästään huolimatta Tiia on ylittänyt eteen tulleet esteet ja vapaaehtoisella toiminnallaan edistänyt yrittäjämielistä ilmapiiriä.

Kategoria: liike-elämä ja talous.

Ilmiantaja: Jarkko Peiponen, Joensuun Nuorkauppakamari

 

Enni_VNMEnni Rukajärvi 27, lumilautailija

Ujosta kuusamolaistytöstä on kasvanut kansainvälisesti menestynyt ammattilaisurheilija, joka on saavuttanut mm. mitalisijan niin olympialaisissa kuin maailmanmestaruuskilpailuissa. Hän on Suomen menestynein naislumilautailija.

Ennillä on oma vahva arvomaailmansa jonka mukaan hän toimii. Tästä kertoo myös valinta Suomen Urheilugaalassa vuoden esikuvaksi. Hän on tukenut suomalaista lumilautailun kehitystä, ja luonto on lähellä hänen sydäntään. Enni on mukana mm. kansainvälisessä Protect Our Winters-hankkeessa, jonka tavoitteena on tuoda esille ilmastonmuutosta, saada ihmiset toimimaan sen estämiseksi. Tämä on vaikuttanut myös Ennin valintoihin sponsorien suhteen.

Rukajärvi on innoittava esimerkki kaiken ikäisille. Hän uskoo omiin unelmiinsa, ja työskentelee niiden eteen sinnikkäästi.

Kategoria: henkilökohtainen kasvu.

Ilmiantaja: Tiia Mustonen, Kuusamon Nuorkauppakamari

 

Ellinoora / Warner Music Finland. Photographer Juha Mustonen

Ellinoora / Warner Music Finland. Photographer Juha Mustonen

Ellinoora Leikas, 23, laulaja-lauluntekijä

”Carrie” ja ”Leijonakuningas” ovat kappaleita, jotka varmasti jokainen suomalainen on radiosta kuullut. Niiden kirjoittaja ja esittäjä Ellinoora osasi vanhempiensa mukaan laulaa ennen puhumista. Ellinoora on erinomainen esimerkki siitä, kun tekee sitä, mitä rakastaa ja tekee kovasti töitä omien unelmiensa eteen, voi saavuttaa mitä vaan. Hän on osoittanut, että avaimet menestykseen löytyvät ottamalla riskejä ja kuuntelemalla sydäntään. Ellinooran ainutlaatuinen lauluääni yhdistettynä kekseliäisiin sanoituksiin erottavat hänet muista tämän ajan pop-tähdistä.

Nuoresta iästään huolimatta Ellinoora on jo saavuttanut neljä Emmy-ehdokkuutta, platinalevyn ja useita kultalevyjä. Haasteitakin, mm. oman terveyden kanssa, on uran alkuvaiheilla ollut ja siltä pohjalta onkin syntynyt elämänilosta kertova ”Minä elän” kappale. Nykyään nuori artisti kirjoittaa musiikkia myös muille Suomen tähtiartisteille, esimerkiksi Kaija Koolle.

Kategoria: Henkilökohtainen kasvu

Ilmiantaja: Elena Oikarinen, Oulun nuorkauppakamari

 

tytti määttäTytti Määttä 36, kunnanjohtaja.

Vain 23-vuotiaana ensikertalaisena Tytti pääsi kunnallisvaaleissa Turussa läpi, vieläpä melkein nollabudjetilla. Samaan aikaan hän on vaikuttanut useassa eri järjestössä aktiivisesti maaseudun ja lähiruuan puolesta. Hän on päässyt myös harvoina suomalaisina vaikuttamaan Nuorten Pohjoismaiden Neuvostossa opiskeluaikanaan, perustanut keskustanuorten paikallisjärjestön ja toiminut opiskeluaikana ylioppilaskunnan hallituksessa. Tytti valittiin syntymäkuntansa Vaalan kunnanjohtajaksi hänen ollessaan alle 30-vuotias. Hän onnistui nostamaan taloudellisessa vaikeuksissa olleen Vaalan kunnan takaisin jaloilleen, ja onnistunut brändäämään kunnan yhdessä organisaation ja kuntalaisten kanssa.

Tytti on tehnyt pyyteetöntä työtä syntymäkuntansa eteen ja murtanut myyttejä johtajuudesta. Hän kannustaa nuoria ottamaan ennakkoluulottomasti hakeutumaan johtajan tehtäviin ja ottamaan niitä rohkeasti vastaan. Hän vaikuttaa omalla esimerkillään ja aktiivisesti, hän luottaa organisaationsa tekemiseen, keskustelee ja kuuntelee kuntalaisia. Hän on keväällä 2017 käyttänyt paljon aikaa nuorten urasuunnitelmien kuuntelemiseen ja kannustamiseen, tätä ei moni kunnanjohtaja ole tehnyt. Tytin mukaan hyväksi johtajaksi voi kasvaa, kun uskoo itseensä ja tekemiseensä. Tytin tarina maatilallisen tytöstä kotikuntansa johtajaksi on nuoria kannustava, ihminen pystyy tekemään juuri sen, mihin itse uskoo ja tahtoo. Tytti on itsevarma ja rohkea, hän ei pelkää ottaa vastaan vaikeita haasteita. Johtajana Hän on myötätuntoinen ja päämäärätietoinen.

Kategoria: politiikka, lainsäädäntö ja hallinto

Ilmiantaja: Maria Sippala, Oulun Tervaporvarien Nuorkauppakamari

 

3 Atso Jaakkola_120317Atso Jaakkola, 18, opiskelija.

Atso on aloittanut vaikuttamisen jo kouluympäristössä tavoitteenaan parantaa oppimisympäristöä ja kouluviihtyvyyttä. Atso haluaa omalla esimerkillään kannustaa muitakin nuoria olemaan aktiivisia ja vaikuttamaan omaan elinympäristöönsä ja yhteisiin asioihin. Nuoresta iästään huolimatta hänet valittiin Liperin kunnanvaltuustoon ja hän on myös ehdolla Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallitukseen. Atso kuuluu myös perheyrityksen hallitukseen ja ideoinut useita kehitysehdotuksia, joita on menestyksellä toteutettu.

Atsolla todettiin jo alle kouluikäisenä lukihäiriö eikä hän ole sen antanut estää aktiviisuttaan. Hän on itse kehitellyt toimintamalleja, jotka helpottavat oppimista. Koulussa tekemillään aloitteilla Atso on parantanut muidenkin oppimisvaikeuksen kanssa kamppailevien oppilaiden asemaa. Liperin kunnassa Atso tunnetaan ystävällisenä, yhteisistä asioista huolta kantavana nuorena miehenä.

Kategoria: politiikka, lainsäädäntö ja hallinto.

 

6 Juha KoskelaJuha Koskela, 36, toimitusjohtaja.

Jopa 80% Suomessa televisioitavasta urheilusta tulee hänen johtamansa perheyrityksen Streamteam Nordic Oyn kanssa. Juhan itsensä kehittämän uudenlaisen kustannustehokkaan siirtotekniikan avulla saamme mm. ravit sekä Liigan, Superpesiksen ja jopa NBA:n ottelut näkymään koteihimme ympäri maailman.

Urallaan Juha on kohdannut runsaasti sekä teknisiä että kaupallisia haasteita. Teknisiä haasteita Juha on määrätietoisesti ratkonut kehittämällä uutta. Myös taloudellisia riskejä Juha on joutunut ottamaan reilusti, koska visiot edellyttävät usein merkittävää lainatarvetta.

Juha on esimerkki siitä, miten määrätietoisuudella ja tahdolla sekä uskaltamalla ottaa myös riskejä on mahdollisuus saavuttaa isoja asioita.

Kategoria: liike-elämä ja talous. 

Ilmiantaja: Antti Hautamäki, Kalajokilaakson Nuorkauppakamari.

 

Tutustu myös muiden alueiden inspiroiviin ehdokkaisiin!

Etelä-Suomi  Itä-Suomi Länsi-Suomi Pohjois-Suomi