Länsi -Suomen alueen finalistit

500 Nordics Demo Day. Image ©Dan Taylor/MediaPunk.io.For bookings contact - dan@heisenbergmedia.com or +447821755904

Maria Ritola (34). Yrittäjä

Maria Ritolaa on ajanut urallaan eteenpäin uteliaisuus ja palo ratkaista aikamme vaikeimpia yhteiskunnallisia ongelmia kuten sairauksien parantaminen ja ilmastonmuutoksen ratkaiseminen. Vuonna 2015 Ritolalle avautui tähän erityisen kiinnostava tilaisuus, kun hänet valittiin tuhansien hakijoiden joukosta Singularity Universityn intensiivikurssille NASA:n tutkimuskeskukseen. Kurssin tavoite on antaa osallistujille valmiuksia ratkoa ihmiskunnan suurimpia ongelmia nopeasti kehittyvien teknologioiden avulla. Kotitehtävänä kurssilla oli vaikuttaa miljardin ihmisen elämään positiivisesti. Ritola pohti aihetta tutkimusdatan näkökulmasta ja päätyi siihen, että globaalit ongelmat olisivat ratkaistavissa tekoälyn avulla. Tekoälyn avulla tieteellinen tutkimus olisi optimaalisesti hyödynnettävissä yli tieteenalojen. Ihmisaivoja ei ole suunniteltu valtavien datamassojen ymmärtämiseen ja tutkimusdatan hyödyntäminen olemassa olevilla työkaluilla on todellinen haaste. Ratkaisuna ongelmaan Ritola kehitti kumppaniensa avulla tekoäly Iris.ai:n.

Iris.ain:n tarkoituksena on vauhdittaa tieteellisiä läpimurtoja. Avoimesti kenen tahansa käytössä oleva työkalu on treenattu miljoonilla tutkimuksilla ja kytketty yli 80 miljoonaan avoimesti käytössä olevaan tutkimuspaperiin. Iris.ai:n merkittävyys ja potentiaali on huomattava. Muun muassa Fast Company valitsi Iris-ain:n keväällä 2017 maailman TOP10 innovatiivisimman tekoäly-yrityksen joukkoon. Iris AI:n käyttäjiä on jo 130 000 eri puolilla maailmaa. Ritola vaikuttaa omalla esimerkillään voimakkaasti sekä kansallisesti että kansainvälisesti tekoälyyn liittyviin asenteisiin ja poistaa ennakkoluuloja ja auttaa näkemään uusia mahdollisuuksia. Ritolan viitoittamalla tiellä Suomi voi olla tekoälyssä maailman ykkönen.

Kilpailukategoria: Tiede ja teknologia

Ilmiantaja: Tiina Laurila, Helsingin Nuorkauppakamari

 

8 PasiRautioPasi Rautio (40). Yrittäjä

Rautio on kulkenut pitkän ja vaiherikkaan tien menestyväksi yrittäjäksi yrityksessään Oy TuloksenTuplausToimisto Ab:ssa.  Rautio tunnetaan parhaiten suomalaisten yrittäjien markkinointi- ja myyntiosaamisen kehittäjänä.

Vuoden 2016 aikana Rautio piti Markkinointi-iltamat –kiertueen, joka keräsi paikalle 7000 yrittäjää 46 tapahtumassa. Kyse on Suomen mittakaavassa ainutlaatuisesta onnistumisesta! Yrittäjät saivat konkreettista oppia ja ennen kaikkea innostusta lähteä tekemään asioita oikein. Markkinointi on suomalaisten yritysten suurin heikkous. Markkinointi-iltamat on huikea työnäyte, jossa onnistuttiin yhdistämään eri tahot: Suomen yrittäjät, paikallisyhdistykset, koko kiertueen kumppanit ja paikalliset yhteistyötahot.

Rautio on hankkinut elannon itselleen 16-vuotiaasta asti ja toteuttaa tällä hetkellä suurinta intohimoaan kouluttamalla ja valmentamalla yrittäjiä ympäri Suomea parempaan myyntiin ja markkinointiin. Raution onnistumisen tae on ollut sitkeys ja kova tahto, vaikka tietä nousuun ei ole aina ollut näköpiirissä.

Rautiolla on ollut merkittävä vaikutus vuosien ajan nuorten yrittäjyyskasvatuksessa ja hän on kiertänyt puhumassa yläasteilla, ammattikouluissa ja lukioissa yrittäjyydestä, yrittäjämäisestä asenteesta ja työelämästä.

 

Kilpailukategoria: Liike-elämä ja talous

Ilmiantaja: Jarno Hämäläinen, Tampereen Nuorkauppakamari

 

9 Kaarlo PaakinahoKaarlo Paakinaho (38). Tutkijatohtori 

Paakinaho on tehnyt poikkeuksellisen tarmokasta työtä lääketieteen teknologian kehittäjänä. Paakinahon kehittämän ja edistämän teknologian ansiosta sadat tuhannet potilaat tulevat saamaan parempaa hoitoa erilaisiin luuperäisiin sairauksiin. Paakinahon kehittämä komposiittimateriaali on maailman ainoa luukorvike, jota voidaan leikata muovata ja puristaa. Teknologia on kehitetty Suomessa eikä vastaavaa tuotetta ole globaaleilla markkinoilla saatavilla. Tuotteen valmistus ja tuotekehittely luo Suomeen lääketieteellisen hyödyn lisäksi työllistäviä vaikutuksia. Tuotetta voidaan helposti ja kustannustehokkaasti toimittaa minne päin maailmaa tahansa ja yhä useammalla on mahdollisuus tehokkaaseen hoitoon.

Poikkeuksellista Paakinahon toiminnassa on määrätietoinen sitkeys ja periksiantamattomuus. On harvinaista, että nuori tutkija pystyy kokeilujen kautta luomaan vakuuttavan teknologian, jolle kykenee hankkimaan rahoituksen ja teknologian kehittämisessä mukana olevat innostuneet ihmiset. Paakinahon on ollut haasteellista löytää poikkitieteellisesti oikeat ihmiset ympärilleen, mutta on siinä onnistunut.

Paakinahon tapaa toimia kuvaa suunnaton innostus, palo ja intohimo. Tämä yhdistettynä tekniikan ja lääketieteen ymmärrykseen mahdollistaa myös jatkossa innovatiivisten ratkaisujen ja tuotteiden syntymisen.

Kilpailukategoria: Lääketiede

Ilmiantaja: Taina Hunnakko, Tammerkosken Nuorkauppakamari

 

5 Late ZlatanLate Zlatan Hadzalic (38). Yrittäjä

 

Late auttaa muita ja tekee vapaaehtoistyötä päivittäin. Late on mobilisoija, joka saa omalla esimerkillään muut mukaan tekemään positiivista vaikutusta ympäröivään yhteiskuntaan ja hyviä tekoja tuntemattomille ihmisille. Elämänsä aikana Late on auttanut satoja perheitä, joita on ollut syytä auttaa. Ammatiltaan hän on parturi-kampaaja ja hän on tarjonnut satoja ilmaisia hiustenleikkauksia kampaamossaan ja tehnyt satoja ilmaisia leikkauksia eri projekteissa – vain ja ainoastaan jakaakseen ammattitaidon tuoma hyvää muille. Kun Latella ei ole sakset kädessä, hän auttaa muilla tavoin, esimerkiksi etsimällä uutta tavaraa poistolavoilta kotimatkallaan päivittäin. Mikäli joku tarjoutuu maksamaan avusta jotain, Late etsii aina sopivan lahjoituskohteen ja lahjoittaa rahat hyväntekeväisyyteen.

Late saapui Suomeen pakolaisena Jugoslaviasta olleessaan 17-vuotias. Haasteena oli silloin integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan teini-iässä ja oppia kieli ja kulttuuri. Niistäkin haasteita Late selvisi voittajana ja elää nyt tavallista lapsiperheen arkea elämän perusasioiden ollessa enemmän kuin hyvin. Kaikki Laten teot kertovat suuresta sydämen sivistyksestä, jota vain harvoilla ihmisillä on. Kyseessä ei ole kertaluontoinen auttamistempaus, vaan Late auttaa ihmisiä päivittäin, ympäri vuoden ja vuodesta toiseen. Late on positiivisuuden lähettiläs, roolimalli, joka laittaa hetkessä pyörät pyörimään ja saa tuntemattomatkin mukaan hyvän tekemisen imuun.

Kilpailukategoria: humanitaarinen ja vapaaehtoistyö

Ilmiantaja: Ellimaija Ahonen, Pirkanmaan Nuorkauppakamari

 

2 EmiliaLahti2Emilia Lahti (35). Tohtorikoulutettava, Sisu-tutkija

Lahti on näyttänyt esimerkillistä rohkeutta ja toimeen tarttumisen henkeä kääntämällä äärimmäisen rankan henkilökohtaisen tapahtuman, parisuhdeväkivallan, rakentavaksi voimaksi ei vain itselleen vaan myös yhteisöille. Lahti on Euroopan ensimmäisiä henkilöitä Pennsylvanian yliopiston arvovaltaisessa maisteriohjelmassa. Ohjelman aikana Lahti on pioneerihenkisesti lähtenyt tutkimaan sisun käsitettä avaten sen uudella ja positiivisella tavalla osaksi vallitsevaa keskustelua liittyen ihmisten voimavaroihin myös globaalisti.

Lahden työ on näkynyt kansainvälisissä huippulehdissä luoden positiivista näkyvyyttä Suomelle ja hänen tuleva kampanjansa, Sisu not Silence, tulee entisestään nostamaan sisun käsitteen rakentavaa roolia yhteiskunnan muutoksen työkaluna. Projekti on saavuttanut miljoonia ihmisiä ja Lahti on kerännyt ympärilleen joukon toimijoita, joiden ääni lähisuhdeväkivaltaa vastaan sekä myötäntuntoisemman tulevaisuuden puolesta auttaa muuttamaan perheessä koettuun satuttamiseen liittyvät teemat vähemmän hävettävinä kertoa. Lahdella on kyky innostaa ihmisiä ympärillään isossa mittakaavassa, mutta hän elää myös oman sanomansa todeksi ihmisten välisissä pienissä hetkissä. Lahdessa yhdistyy voimakkaasti esimerkillisyys ja voimallinen inspiraattorimainen rohkeus valloittaa maailmaa. Hän saa muut loistamaan.

Kilpailukategoria: Humanitaarinen ja vapaaehtoistyö

Ilmiantaja: Saija Salento, Keski-Uudenmaan Nuorkauppakamari

 

4 Oona AirolaOona Airola (29). Näyttelijä

Oona Airolalla on ikäänsä nähden pitkä kokemus työskentelystä teatteri-, elokuva- ja musiikkialalta, ja hän on saanut osakseen menestystä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Airola on työskennellyt näyttelijänä Helsingin Kaupunginteatterissa ja on lisäksi ohjannut näytelmiä Kokkolan Taiteellisessa Teatterissa, jonka perustajajäsen hän myös on. Oona Airola on näytellyt myös monissa lyhytelokuvissa kuten Paola Suhosen ohjaamassa ”Taideprojektissa”.

Airola saavutti ensimmäisellä kokoillan elokuvallaan valtavasti menestystä. ”Hymyilevä” mies palkittiin Cannesiin elokuvajuhlilla vuonna 2016 Un Certain Regard –palkinnolla. Elokuva palkittiin myös Golde Eye ja Gold Hugo –palkinnoilla. Airola palkittiin parhaan naissivuosan Jussi-palkinnolla vuonna 2017. Airolan positiivisuus ja iloisuus on tuonut paljon kulttuurillista ja taloudellista menestystä ja elinvoimaa Kokkolan kaupungille.

Airola on kokenut urallaan myös monia haasteita, jotka ovat liittyneet hänen kokemiinsa onnettomuuksiin, itsenäisen uran luomisen haasteisiin sekä haluun toimia oman arvomaailmansa mukaisesti. Airola on kääntänyt vastoinkäymiset ja fyysiset vammansa osaksi elämänvoimaansa. Hänen ikäluokassaan saman tien urallaan läpikäyneitä ei ole liiemmin ollut, joten Airolan on pitänyt luoda omat toimintatavat ja polut itsenäisesti ilman tukihenkilöitä, neuvonantajia tai esikuvia. Airolan työtä ohjaavat arvot, jotka nojaavat ihmisten sisällä piilevään voimaan ja kyvykkyyteen. Airola on esimerkki nuorille naisille siitä, että näyttelijäntyötä voi toteuttaa vastuullisella ja feministisellä tavalla.

 

Kilpailukategoria: kulttuuri

Ilmiantaja: Eeva Välikangas-Yli-Koski, Kokkolan Nuorkauppakamari

 

10 Ville VirkkiVille Virkki ( 35). Yrittäjä

Virkki on onnistunut saamaan aikaan menestyvän yritystoiminnan hotelli- ja majoitustoimialalla, joka Suomessa on perinteisesti suurten ketjujen vallassa. Majoitusala on perinteinen, usein kaavoihin kangistunut ja muuntautumiskyvytön. Virkki lähti vuonna 2010 rohkeasti tuomaan kuluttajille uusia konsepteja uskoen omiin ideoihin ja osaamiseen, ja perusti Dream Hostellin. Dream Hostel on palkittu seitsemän vuotta peräkkäin Suomen parhaana hostellina ja saanut paljon kansainvälisiä palkintoja ja näkyvyyttä (Times, Independent, Guardian). Virkki on myös voittanut itse lukuisia yrittäjäpalkintoja. Virkki on myös määrätietoisesti laajentanut ja kehittänyt toimintaa avaamalla 2014 Dream Hotellin ja 2017 Dream Hostel & Hotellin yhteyteen korttelisaunan (Tullin Sauna).

Virkistä tekee poikkeuksellisen hänen rohkeutensa, ennakkoluulottomuutensa ja kykynsä saada aikaan asioita. Tästä kertoo se, että Virkki on aloittanut yrittäjäuransa suoraan koulun penkiltä ja ottanut hankkeissaan huomattavia taloudellisia riskejä. Virkki on onnistunut luomaan kirkkaan ja erottuvan brändin, joka tunnetaan laajasti sekä kotikaupungissa Tampereella että ulkomailla. Vuosien saatossa tapahtunut henkilökohtainen kasvu ja huima kehittyminen alan osaajaksi, nuorten innostaminen yrittäjyyteen, osallistuminen oman yhteisön hankkeisiin yhdistystoiminnan kautta sekä yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa tekee Virkistä innostavan ja positiivisen esimerkin. Virkki on esikuva nykyaikaisesta nuoresta yrittäjästä, joka on henkilökohtaisella kasvulla saavuttanut mainetta ja kunniaa, mutta pysynyt silti uskollisena itselleen.

Kilpailukategoria: henkilökohtainen kasvu

Ilmiantaja: Miika Äppelqvist, Tampereen Nuorkauppakamari

 

Waltteri Torikka / Warner Music Finland. Photographer Juha Mustonen / Instagram @juha_mustonen Styling Sofia Oksanen / @sofia_oksanen MUAH Emma Jokelainen / @emmajokelainen Graphic Designer Antti Bergman.

Waltteri Torikka (32). Oopperalaulaja

Waltteri Torikka on kansainvälisesti tunnettu suomalainen oopperalaulaja. Hän on uransa aikana ennakkoluulottomasti ja rohkeasti yhdistänyt viihdemusiikkia ja oopperaa. Torikka on muun muassa voittanut Lappeenrannan laulukilpailun ja saanut Martti Talvela -apurahan, koko kansan tietoisuuteen hänet toi Tähdet Tähdet -kilpailun voitto vuonna 2015. Kuluvana vuonna Torikka muun muassa esiintyy sekä Mannerheimista että F. E. Sillanpäästä kertovissa oopperoissa, keväällä hän julkaisi kolmannen albuminsa Sininen Uni – Rautavaaran lauluja.

Torikan mielestä on tärkeää häivyttää oopperan elitismin kuplaa. Waltteri on omalta osaltaan tätä tehnyt jo vuosia, sillä hän on tuonut viihdemusiikkiin säväyksen taiteellisuutta, mutta myös tuonut oopperan helpommin lähestyttäväksi. Oma osansa tässä on ollut Tähdet Tähdet -kilpailun voitolla.

Kaikki Torikan saama palaute liittyen tyylilajien yhdistämiseen ei ole ollut kannustavaa. Hän ei ole antanut sen lannistaa itseään, vaan on rohkeasti seurannut omaa intohimoaan musiikin eri tyylilajeihin. Jokainen esiintyminen on hänelle tärkeä ja hän panostaa niihin aina täysillä.

Herkkyys ja taiteellisuus ovat niitä piirteitä, joita ihmiset ihastelevat Torikassa ja hänen tulkinnoissaan. Nämä seikat ovat kuitenkin niitä, joiden takia Torikkaa on nuoruudessa kiusattu. Esiintymislavalla tuosta kiusatusta pojasta ei päällepäin näy enää jälkeäkään, mutta itsevarman ja rauhallisen pinnan alla Waltteri hyödyntää kokemuksiaan. Koskettavan tulkinnan taustalla on kaikki se mitä on tapahtunut.

 

Kilpailukategoria: kulttuuri

Ilmiantaja: Tiia Mustonen, Kuusamon Nuorkauppakamari

 

Jukka HildenJukka Hilden (37). Yrittäjä

Tällä hetkellä Kaliforniassa vaikuttava Jukka Hilden on yksi maailman tunnetuimmista suomalaisista, josta todisteena yli miljoona Facebook- ja yli neljä miljoonaa YouTube-seuraajaa. Hilden tunnetaan erityisesti Duudsonit-televisiosarjasta, joka oli kautta aikojen ensimmäinen suomalainen televisiosarja, joka myytiin Yhdysvaltoihin. Hilden on saanut tunnustusta saavutuksistaan monilla eri foorumeilla, joista yksi viimeisimmistä oli kutsu top 70 digitaalisen vaikuttajan joukkoon presidentti Barack Obaman vieraaksi valkoiseen taloon.

Jukka Hilden on yksi Rabbit Films -konsernin perustajista. Duudsonit oli Rabbit Films Ltd kasvutarinan selkäranka, kun yhtiö kasvoi kahdesta työntekijästä omarahoitteisesti 60 hengen organisaatioksi tuottaen nykyisin miljoonien liikevaihdon. Rabbit Films konserni jatkaa tällä hetkellä kannattavaa kasvuaan viihdealalla laaja-alaisesti, josta hyvä esimerkki on Duudson Activity Park -huvipuistot, joita Hilden on viemässä Suomen kasvun lisäksi myös Yhdysvaltoihin.

Hilden tunnetaan tietysti erilaisista fyysisistä haasteista, mutta kenties suurimmat haasteet ovat kuitenkin olleet liiketoiminnan puolella. Suomalaisen viihdeteollisuuden vienti maailman viihdeteollisuuden mekkaan, Los Angelesiin, on ollut todellinen haaste. Hilden uskoo kuitenkin “positiiviseen anarkiaan”. Jatkuva itsensä ja toisten haastaminen yhdistettynä pilkkeeseen silmäkulmassa vie niin Hildeniä kuin Rabbit Films -konsernia jatkuvasti eteenpäin.

Kilpailukategoria: liike-elämä ja talous

Ilmiantaja: Petri Ovaska, Tampereen Nuorkauppakamari

 

1 Ari-Petteri TynskäAri-Petteri Tynskä (28). Yrittäjä

Tynskä on valmentaja, kirjailija, kriisinhallintaveteraani ja Veikkausliigan hopeamitalisti 2007. Tynskä on viime vuosina tullut tunnetuksi mentaalivalmentajana Paukku Productionissa ja julkaissut myös kaksi kirjaa: Onnellisuuden lyhyt oppimäärä ja Syrjäytynyt.

Tynskä pyrkii tekemään aina sen mitä lähtee tekemään mahdollisimman hyvin, oli se sitten mitä tahansa. Tästä syystä Tynskä on moniosaaja ja ennakkoluulottoman asenteen perikuva. Vuodet isänä, huippu-urheilijana, rauhanturvaajana, yrittäjänä useassa yrityksessä ja politiikkona ovat mahdollistaneet hänelle henkisen kasvun, joka perustuu sitkeyteen ja uskoon omaan tekemiseen. Tynskä laittaa kuitenkin aina muiden edun omansa eteen.

Tynskä jakaa tietojaan ja taitojaan nuorille valmennettavilleen, jotka pärjäävät hienosti lajeissaan. Yhteiskunnallisesti Tynskä vaikuttaa Valkeakosken kaupungin varavaltuutettuna koulutus- ja hyvinvointilautakunnassa.

Kilpailukategoria: henkinen kasvu

 

Tutustu myös muiden alueiden inspiroiviin ehdokkaisiin!

Etelä-Suomi  Itä-Suomi Länsi-Suomi Pohjois-Suomi