Itä – Suomen alueen finalistit

1 pietari_inkinenPietari Inkinen (37). Kapellimestari

Inkinen aloitti viulun ja pianon soiton neljän vuoden iässä. Hänen perheellään ei ollut musikaalista taustaa, mutta Pietari ylitti kaikkien odotukset ja sai opiskella maailman parhaiden opettajien kanssa. Hän loi uraa sooloviulistina ja teki vahvoja suorituksia jo nuorella iällä kansainvälisissä kilpailuissa.

Ennen kolmeakymmentä ikävuotta Pietari oli nimetty Uuden-Seelannin sinfoniaorkesterin johtoon ja vuonna 2009 hänestä tuli vieraileva kapellimestari Japanin filharmonikkojen orkesteriin. Huhtikuussa 2015 Inkinen nimettiin saman orkesterin pääkapellimestariksi syksystä 2016 alkaen. Inkinen toimii myös Ludwigsburg Schlossfestspielen sekä Prahan sinfoniaorkesterin pääkapellimestarina.

Pietari Inkinen on päättäväisesti edennyt kohti isompia ja merkittävimpiä konserttisaleja antaen ensin näyttöjä vierailevana kapellimestarina ja myöhemmin pääkapellimestarina. Inkinen on palvellut vierailevana kapellimestarina maailman arvostetuimmissa sinfoniaorkestereissa alle 40-vuotiaana.

Kategoria: kulttuuri.

Ilmiantaja: Katriina Vesala, Kouvolan Nuorkauppakamari

 

2Sipe Santapukki (39). Toimitusjohtaja, muusikko

Apulanta-yhtye, Sipe Santapukin elämäntyö, perustettiin 1991. Yhtye ei saanut levytyssopimusta, joten sen jäsenet päättivät tuottaa levynsä itse. Yhtye saavutti suuren suosion omin avuin, eikä se tehnyt levytyssopimusta kansainvälisille yhtiöille lukuisista pyynnöistä huolimatta. Sipe sai ensimmäisen kultalevyn 16-vuotiaana ja toistaiseksi jalometallilevyjä on kertynyt kaikkiaan 55 kappaletta, mikä lienee Suomen ennätys.

Sipe on keskittynyt myös vanhoihin arvorakennuksiin ja niiden kunnostamiseen. Hän sekä Apulanta Oy ovat pelastaneet lukuisia suojelukohteita ja antaneet niille uuden elämän. Yhtyeen toimitilat, joissa myös Apulantamuseo ja –kahvila sijaitsevat, ovat nekin Suomen valtiota vanhemmassa rakennuksessa.

Vaikka Sipen ja hänen yhtyeensä tie saattaa joidenkin silmissä näyttää helpolta menestystarinalta, ei mikään onnistuminen ole tullut ilman kovaa ja määrätietoista työtä. Tie on ollut verrattaen kivinen ensimmäisistä tahdeista alkaen. Yhtyeen tarina on myös mitä parhain esimerkki ja kannustin kenelle tahansa nuorelle, joka haluaa menestyä, muuttaa maailmaa, tehdä jotakin kuolematonta, tai muuten vaan saavuttaa jotakin suurta.

Kategoria: kulttuuri.

Ilmiantaja: Sonja Karlsson, Heinola Nuorkauppakamari

 

3 Jesse Haaja kuva kopioJesse Haaja (34) Art Director

Haajan tarina on vapaan ajattelun, unelmien, kovan työn ja itseluottamuksen yhteistulos. Kuten monessa menestystarinassa, taustalla vaikuttavat kovat elämänkokemukset, jotka ovat johtaneet kovaan näyttämisenhaluun. Nyt Jesse on kansainvälinen läpimurron partaalla.

Nuorena Jesse haaveili sarjakuvapiirtäjän ammatista. Häneltä ilmestyikin kaksi sarjakuvakirjaa, joissa seikkaili hahmo nimeltä Rendel. Nyt vuosia myöhemmin Haaja on saavuttanut unelmat, mistä aikoinaan piirteli ja haaveili, niin mainostalo Haaja & Arwo Design Oy:n sekä Rendelin. Tänä syksynä Rendel saa ansaitsemansa pääsyn valkokankaalle ja kansainväliseen levitykseen maailman ensi-illassa 22.9.2017. Samaan aikaan julkaistaan myös Rendel-kirja.

Jesse on täydellinen esimerkki siitä, että määrätietoisella tekemisellä voi saavuttaa hurjemmatkin haaveet, ja ettei suuristakaan vastoinkäymisistä kannata lannistuta. Hän on edelläkävijä, jota nuoret voivat pitää esikuvanaan.

Kategoria: kulttuuri.

Ilmiantaja: Hanna Airas, Mikkelin Nuorkauppakamari

 

4 Henkka MEAZY_105759_NS_9885.jpgHenri Lanz (32). Toimitusjohtaja

Henri Lanz, MGI, on yksi suomalaisista kansainvälisesti menestyneimmistä musiikkituottajista. Lanz perusti ensimmäisen musiikkialan yrityksensä M-Eazy Musicin vuonna 2007. Ennen sitä Lanz oli työskennellyt Suomessa mm. Cheekin ja Elastisen kanssa tuottajana sekä säveltäjänä. Vuonna 2008 Henri lähti ensimmäistä kertaa New Yorkiin etsimään mahdollisuuksia työskennellä kansainvälisessä musiikkibisneksessä.

Vuonna 2009 Lanz sai ensimmäisen kunnon läpimurtonsa USA:ssa työskenneltyään mm. 50 Centin kanssa ja samana vuonna Henri oli mukana Akonin ja Twistan albumilla, joka päättyi Billboard Top 200 listan kärkisijoille, mitä kukaan suomalainen ei ole aiemmin saavuttanut.

Lanz on nuoresta iästään huolimatta uranuurtaja suomalaisessa musiikkiviennissä ja poikkeuksellisen menestynyt omalla alallaan. Lanzin ansioluettelosta löytyy monia kansainvälisiä tähtiä ja hän matkustaa työnsä perässä ympäri maailmaa. Lanz on täydellinen esimerkki yrittäjästä, joka on jalostanut oman luovan osaamisensa liiketoiminnaksi.

Kategoria: liike-elämä ja talous.

Ilmiantaja: Sonja Nurmi, Lahden Nuorkauppakamari

 

5 matti-suur-hamari-hires 10x15, kuvaaja Julius KonttinenMatti Suur-Hamari (31). Lumilautailija

Matti Suur-Hamari on vammaislumilautailija, joka kilpailee lumilautakrossissa. Suur-Hamari joutui vuonna 2009 vakavaan moottoripyöräonnettomuuteen, jonka seurauksena hänen vasen jalkansa amputoitiin polvesta alaspäin. Matti löysi sattumalta internetistä videon, jossa saman vamman omaava ihminen skeittasi ja laski lumilaudalla. Videon näkeminen inspiroi Suur-Hamaria todella ja paljon ja hän päätti, että onnettomuudesta seurannut vamma ei olisi este mihinkään.

Hän alkoi kilpailla maailmancupissa kaudella 2013-14. Vuonna 2015 hän voitti paracrossin MM-kultaa ja uusi mestaruuden vuonna 2017. Välissä hän ehti voittaa mm. X-Games –kultaa ja maailmancupin.

Matti Suur-Hamari on erinomainen esimerkki meille kaikille – periksi ei anneta. Hän on itse todennut, että ainut vamma, mikä ihmisellä voi olla, on huono asenne!

Kategoria: henkilökohtainen kasvu.

Ilmiantaja: Elina Metsi, Imatran Nuorkauppakamari

 

6 Ylä-Hemmilä.jpgTeppo Ylä-Hemmilä (33). Yrittäjä.

Teppo on nuorena henkilönä ottanut vetovastuun perheleipomosta ja lähtenyt rohkeasti kehittämään Viipurilaista yrityksenä. Hän on uudistanut ja tuonut yrityksen brändin aivan uudelle tasolle henkilökunnan ja koko arvoketjun merkitystä korostamalla, sekä kehittämällä ennennäkemättömiä tuotteita, kuten Puhtikauran. Tuoteinnovaatiot ovat tuoneet Tepolle myös palkintoja.

Teppo on aloittanut työnteon perheyrityksessä jo kahdentoista vuoden iässä, ja opiskeluiden edetessä syntyi päätös täysipäiväisestä työskentelystä Viipurilainen-kotileipomossa.

Ylä-Hemmilä on perustanut uuden yrityksen Oatlaws Oy:n kansainvälistymistä ja tuotteiden uudelleen brändäystä varten. Teppo on leipomoalan visionääri, joka haluaa vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin kehittämällä terveydelle hyväksi todistettuja tuotteita. Menestymisen lisäksi Tepon yrittämisen taustalla on aito halu tehdä ihmisille hyvää tarjoamiensa tuotteiden kautta. Yrittäjyytensä aikana hän on tehnyt rohkeita ja liiketoiminnallisesti suuria riskejä sisältäviä päätöksiä, jotka ovat kantaneet hedelmää parin viime vuoden aikana.

Kategoria: Liike-elämä ja talous

Ilmiantaja: Jorma Sovinen, Lahden Nuorkauppakamari

 

7 Martin Mustonen2Martin Mustonen (33). Yrittäjä

Martin on omalla esimerkillään näyttänyt todeksi sen, kuinka yksinkertainen ”menkää ja tehkää-ajatus” voi johtaa ajan saatossa hyvään lopputulokseen, kun uskoo itseensä ja brändää toimintaansa isommalla siveltimellä. Miehen henkilökohtaisuuden tuominen omaan tekemiseen, sekä tekemisen aito innostus saa ihmiset liikkeelle.

Martin loi 23 hengen ja 100€ budjetilla SummerUpista 1,5 miljoonan euron budjetin omaavan suurfestivaalin. Kävijämäärä kasvoi 40.000 henkilöön,  eikä festivaali tuottanut yhtenäkään vuonna tappiota. Summer Upin kasvettua Urbanin musiikin suurfestivaaliksi, vuonna 2015 oli aika siirtyä uusiin haasteisiin kun menestyvä yhtiö haluttiin ostaa.  Keväällä 2016 Martin lähti kokeilemaan ravintola-alaa, mutta syksyllä veri veti kuitenkin takaisin musiikin suuntaan, josta sai alkunsa urbaanin musiikin ja kulttuurin yritys Finnish Urban Media Group Oy.

Martinin kanssa töitä tehneet kuvaavat häntä visionääriksi, jolla on vahva joukkoja eteenpäin vievä voima ja selvä visio upeiden kokemuksien luomisesta yleisölle.

Kategoria: kulttuuri.

Ilmiantaja: Riikka Kojo, Lahden Nuorkauppakamari

 

Juha Kokko (40) yrittäjä.

Juhan yritys Uudenmaan Huolintapalvelu Oy taistelee vahvasti asemastaan muiden isojen kansainvälisten huolintayritysten kanssa tehden asiakaslähtöistä palvelua paikallisesti.

Kategoria: Liike-elämä.

Ilmiantaja: Niko Nurmio, Mäntsälän Nuorkauppakamari

 

Tutustu myös muiden alueiden inspiroiviin ehdokkaisiin!

Etelä-Suomi  Itä-Suomi Länsi-Suomi Pohjois-Suomi