Etelä-Suomen alueen finalistit

saanasipilaSaana Sipilä (31). Muotoilija

Saana Sipilä on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt toimia muotoilun kentällä kymmenissä kansainvälisissä muotoiluprojekteissa niin oman tuotemerkkinsä kuin suunnittelutöiden tiimoilta.

Ollessaan vasta 22-vuotias, Sipilä perusti Olli Sallisen kanssa Saana ja Olli -tuotemerkin, ja oli tuolloin alansa nuorimpia toimijoita ja edelläkävijöitä. Saana ja Olli -tuotemerkki on saavuttanut ekologisesti hamppukankaasta tuotetuilla, skandinaavisilla sisustustekstiileillään menestystä kansainvälisillä muotiareenoilla lukuisissa kilpailuissa.

Sipilä on myös osoittanut, että ekologisilla materiaalivalinnoilla ja luottamalla läpinäkyvään kotimaiseen valmistaukseen voidaan tehdä tuottavaa liiketoimintaa. Hän on erottunut kovasta kilpailusta huolimatta muotoilijana kansainvälisellä kentällä ja saanut toimeksiantoja isoilta ja maineikkailta alan yrityksiltä.

Kategoria: kulttuuri

Ilmiantaja: Marianne Holmström, Valkeakosken nuorkauppakamari

 

mariannevilkkulaMarianne Vikkula (25). Toimitusjohtaja

Vikkula on noussut vasta 23-vuotiaana teknologiakonferenssi Slushin toimitusjohtajaksi, ja luotsaa sitä nyt kohti jatkuvasti kasvavaa kansainvälistä menestystä. Vuonna 2016 Slush tavoitti jopa 40000 vierailijaa, ja Slush-tapahtumia järjestettiin 39 kertaa ympäri maailmaa.

Vikkula on oppinut pikkutytöstä asti periksiantamattomuutta ja haasteiden voittamista joukkuevoimistelussa, jossa hän nousi aivan maailman terävimpään kärkeen. Hän on hyödyntänyt urheilu-urallaan oppimiaan ominaisuuksia noustessaan Slushin johtoon, jossa hänellä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus edistää työllisyyttä, yrittäjyyttä ja uusien yritysten maailman valloitusta.

Vikkula vaikuttaa roolissaan merkittävästi Suomen maineeseen ulkomailla. Hänellä on myös vahva vaikutus suomalaisessa start-up-hengessä. Vikkula on aktiivinen naisten yrittäjyyshengen puolestapuhuja ja hänen aikanaan Slush on ottanut asiakseen edistää tasa-arvoa positiivisten roolimallien kautta.

Kategoria: Henkilökohtainen kasvu

Ilmiantaja: Henri Rosenström, Espoon nuorkauppakamari

 

joonasaholaJoonas Ahola (25). Toimitusjohtaja, yrittäjä

Ahola on nuori ja menestynyt yrittäjä, joka aloitti yrittäjäuransa jo 14-vuotiaana. Hänen varsinainen läpimurtonsa alkoi vuonna 2014 MeetingPackage.com-varauspalvelusta, jolla on sopimuskumppaneita nyt jo lähes sadassa maassa. Palvelun kautta tehdään miljoonien edestä kokousvarauksia kuukaudessa ja sen kasvu jatkuu nopeana.

Yritystoiminta on vaatinut Aholalta rohkeita hyppyjä tuntemattomaan ja jatkuvaa virheistä oppimista. Hänen kykynsä huomioitiin viime vuonna ensimmäisenä suomalaisena American Chamber of Commerce to the EU Youth Entrepreneurship Award -pääpalkinnolla, joka toi Aholalle 10000 euroa ja neljä globaalin yrityksen toimitusjohtajaa henkilökohtaisiksi mentoreiksi.

Nuoresta iästään huolimatta Ahola on jo kokenut yrittäjyysvaikuttaja. Nykyään hän haluaa jakaa osaamistaan ja kokemustaan muiden yritysten ja opiskelijoiden hyväksi. Hän on puhujana useissa erilaisissa tapahtumissa ja toimii yhtenä päätuomarina Junior Achievement Europe Enterprise Challenge 2017 -kilpailussa.

Kategoria: liike-elämä ja talous

Ilmiantaja: Sanna Raikaa, Espoon nuorkauppakamari

 

johannesvuorinenJohannes Vuorinen (33). Peliyrittäjä

Pelialalla työntekijänä aloittanut Vuorinen havaitsi vuonna 2012 markkinaraon pienten tekijöiden peleille. Siitä syntyi ajatus perustaa Frogmind-peliyritys, joka on noussut menestykseen Vuorisen kehittämällä ja suuren suosion saavuttaneella Badland-pelillä. Badland palkittiin jo ensimmäisenä vuotenaan Apple Design Awardisilla ja myöhemmin Applen vuoden peli -palkinnolla. Nyt peli on saamassa jatko-osan.

Badland-pelin menestyksen avain oli alusta asti usko omaan tekemiseen riskilläkin, ilman ulkopuolisia sijoittajia. Oikean kumppanin löytäminen mahdollistui myöhemmin, sillä ansaittu menestys herätti kiinnostuksen Frogmindin nykyisessä enemmistö osakkaassa, Supercellissa. Kummankin kulttuuria ohjaa pelit edellä -ajattelu. Kasvu ja kovat tavoitteet ovat myös mahdollistaneet nuorten, lahjakkaiden koodareiden rekrytoinnin. Peliala on yksi Suomen myyntivalteista ulkomaille. Kovalla työllä ja vaalimalla omaa yrityskulttuuria Vuorinen on noussut tunnetuksi tekijäksi pelialan kansainväliselle tähtitaivaalle.

Kategoria: liike-elämä ja talous

Ilmiantaja: Pia Pilli, Havis Amandan nuorkauppakamari

 

ilkkalavasIlkka Lavas (38). Toimitusjohtaja, yrittäjä

Lavas tunnetaan sarjayrittäjänä, puhujana, valmentajana ja markkinoinnin ammattilaisena. Hänen kykynsä nähdä mahdollisuuksia ja tunnistaa digitaalisten innovaatioiden nousevia aallonharjoja tuli esiin jo 17-vuotiaana. Nyt yli 20-vuotisen yrittäjä uransa aikana hän on luonut yli 100 ihmistä työllistävän ja 10 miljoonan euron liikevaihdolla toimivan yritysryppään. Yhtenä esimerkkinä on City-Lehti, jonka Lavaksen onnistui kääntää kasvuun lähes konkurssin partaalta.

Vuonna 2017 Future CEO of the Year- palkinnon voittanut Lavas on edistänyt Suomen yrittäjämyönteistä ilmapiiriä, innovatiivista ajattelua ja nuorta johtajuutta. Lavas julkaisee teoksia yrittäjyydestä, toimii yrittäjäkummina, edistää suomalaista yrittäjyyskasvatusta. Hän on myös saavuttanut mainetta puhujana muun muassa media-alan kansainvälisillä foorumeilla. Näillä meriiteillä Lavas on nuori menestyjä, positiivinen esimerkki johtajuudesta ja henkilökohtaisesta kasvusta – unohtamatta tekoja paremman yhteiskunnan eteen.

Kategoria: liike-elämä ja talous

Ilmiantaja: Irene Lamberg, Lohjan nuorkauppari

 

Hussein al-TaeeHussein al-Taee (34). Projektipäällikkö

Al-Taee on suomalais-irakilainen rauhanneuvottelija, joka työskentelee konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-ohjelman johtajana. Hän syntyi keskelle sotaa ja vietti vuosia Saudi-Arabiassa pakolaisleirillä vaikeissa olosuhteissa, kunnes päätyi Suomeen pakolaisena 90-luvulla. Nyt hän on päättänyt pyhittää elämänsä sodan päättämiseksi.

Al-Taeen tausta rauhanvälitystyöhön Irakissa on täydellinen: irakilaisuus tuo uskottavuutta ja suomalaisuus antaa etäisyyttä eripuraisiin osapuoliin. Nykyisessä roolissaan al-Taeella on mahdollisuus etsiä todellisia ratkaisuja rauhan edistämiseksi Lähi-idän vaikutusvaltaisemmissa neuvottelupöydissä. Hän on noussut myös arvostetuksi asiantuntijaksi Lähi-Idän kysymyksiä koskevissa asioissa, kuten ääriajattelussa ja pakolaisuudessa.

Al-Taee hän haluaa löytää ongelmien todelliset juuri syyt ja ne kitkemällä tarjota mahdollisuuden rauhaan. Esimerkin ja yhteistyön voimalla hän tekee määrätietoista työtä maailmanrauhan ja turvallisemman huomisen puolesta.

Kategoria: Maailmanrauhan edistäminen

Ilmiantaja: Ella Marttila, Porin nuorkauppakamari

 

arikoponenAri Koponen (35). Hyväntekijä

Koponen, yrittäjätaustainen perheenisä päätti, että yksittäisen ihmisen on voitava tehdä yhteiskunnassa hyvää niin, että vaikutuksen näkee konkreettisesti. Näin syntyi Brother Christmas: hyväntekijä, joka pienellä panoksella saa aikaan suuren hyödyn avuntarvitsijoille, kuten veteraaneille, vanhuksille, vähäosaisille lapsiperheille, maahanmuuttajille ja kodittomille.

Toteuttaakseen avuntarvitsijoiden unelmia, Brother Christmas on onnistunut saamaan toimintaan mukaan monia yrityksiä, säätiöitä, yksityishenkilöitä sekä yhdistyksiä. Vuoden 2016 aikana Brother Christmas auttoi yli 3500 ihmistä, ja toteutti yli 100 unelmaa. Hänen toimintansa on saanut palkintoja ja tunnustusta aina Tasavallan Presidentiltä asti.

Brother Christmas on hyvin innovatiivinen ja uudenlainen tapa tarjota apua ruohonjuuritasolla, sinne missä sille on suuri tarve. Sen avulla Koponen puuttuu yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja inspiroi ihmisiä omalla esimerkillään toimimaan puhumisen sijaan.

Kategoria: humanitaarinen ja vapaaehtoistoimintaa

Ilmiantaja: Maria Kankkio, Havis Amandan nuorkauppakamari

 

anttinevalainenAntti Nevalainen (38). Toimitusjohtaja

Neljätoistavuotias, lastenkotiin pelastettu Nevalainen päätti seurata vaarinsa neuvoa ja hankkia itselleen pysyvästi töitä. Tuhansien välitunneilla tehtyjen puhelinsoittojen jälkeen hän sai vihdoin mahdollisuuden kiinteistöhuoltolalta. Periksiantamattomuus ei yksin taannut menestystä työssä, vaan se edellytti nöyryyttä ja oivallusta – täydellistä asennemuutosta.

Tuoreeksi esimieheksi noussut Nevalainen oli alaistensa silmissä täynnä itseään, eikä osannut kuunnella. Saamansa palautteen kautta hän kuitenkin oivalsi, että paikka johtajana tulee ansaita. Sen seurauksena tapahtunut asennemuutos tarkoitti Nevalaiselle läsnäoloa, parempaa kommunikointia ja alaistensa auttamista kohti onnellisempaa elämää. Taloudellista tuloksen ohella hänen uusi johtamisfilosofiansa alkoi tuottaa tyytyväisyyttä ja ajattelutavan muutosta alaisissa.

Nevalaisen tarina on inspiroiva esimerkki siitä, miten nuoruuden rankoista olosuhteista voi ponnistaa menestyväksi ja tunnustetuksi muutosjohtajaksi. Nevalaisen esikoisteos kulttuurimuutosjohtamisesta on valmistumassa ensi vuonna.

Kategoria: henkilökohtainen kasvu

Ilmiantaja: Päivi Sievänen, Lahden nuorkauppakamari

 

marjutrahkonenMarjut Rahkola (39). Itseoppinut vaatesuunnittelija, kätilö

Rahkola on kuuden lapsen äiti, joka on pystynyt arjen haasteista huolimatta luomaan lastenvaatefirmasta nopeasti kasvavan, maailmanlaajuiseen menestykseen tähtäävän design-talon, VIMMAn. Inspiraatiota hän saa arjen pienistä iloista ja lapsista.

Rahkola on onnistunut tekemään itselleen voimavaran elämästä suurperheen huolehtijana. Koko perheyhteisö on VIMMAn alkuajoista asti puhaltanut yhteen hiileen ja auttanut esimerkiksi kankaanleikkuussa, pakkaamisessa ja postituksessa. Kova työ, vahva visio ja alalla innovatiiviset toimintamallit ovat siivittäneet VIMMAn miljoonien eurojen liikevaihtoon.

Rahkolan tarina on esimerkki huikeasta naisyrittäjyydestä ja siitä, miten työn ja perheen voi yhdistää onnistuneesti. VIMMAssa perhearvot ja sisukkuus ovat kohdanneet vahvan kauneuden hakemisen janon, mikä on inspiroinut nuoria lahjakkaita taitelijoita ja luonut alustan onnistumiselle.

Kategoria: liike-elämä ja talous

Ilmiantaja: Ellimaija Ahonen, Pirkanmaan nuorkauppakamari

 

laurihelioLauri Heiliö (39). Toimitusjohtaja

Logistiikan osaajana kokemusta hankkinut Heiliö näki vuonna 2010 mahdollisuuden lähteä kilpailemaan uusilla ideoilla ja toimintamalleilla perinteisille, isojen toimijoiden hallitsemalle huolinta-alalle. Lomautus silloisesta toimesta suuressa logistiikkayrityksessä sai hänet sisuuntumaan ja ravistelemaan markkinoita. Hän toteutti uniikin yritysideansa ja perusti Wiima Logistics Oy, joka on siitä lähtien kasvanut ja menestynyt voimakkaasti.

Heiliön liike-ideana oli tarjota kokonaisvaltainen logistiikkapalvelu, jonka palvelulla pystytään tuomaan mittakaavaetuja myös pienille palvelun ostajille. Heiliön idean myötä Wiima Logisticsista on noussut Suomessa uuden toimintamallin suunnannäyttäjä, joka on palkittu kasvuyrityspalkinnoilla.

Wiima Logisticsilla on ainoana suomalaisena logistiikkayrityksenä toimistot muun muassa Aasian pääkaupungeissa, USA:ssa ja Virossa. Sillä on vakiintunut ja kasvava asiakaskunta, joita kaikkia yhdistää tarve erityyppisille logistiikan vaativille ratkaisuille.

Kategoria: liike-elämä ja talous

Ilmiantaja: Teemu Helenius, Auranmaan nuorkauppakamari

 

Tutustu myös muiden alueiden inspiroiviin ehdokkaisiin!

Etelä-Suomi  Itä-Suomi Länsi-Suomi Pohjois-Suomi